Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, Başbakan Yardımcısı  Tuğrul Türkeş'in, Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) ihraç edilmesine ilişkin  kararın iptali istemiyle açtığı davayı reddetti. 
 
 Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlık teklifini kabul eden ve AK  Parti'ye geçen Tuğrul Türkeş'in, MHP'den ihracına ilişkin disiplin kurulu  kararının iptali istemiyle açtığı dava Ankara 8.Asliye Hukuk Mahkemesinde  görüşüldü.
 
Mahkeme Türkeş'in talebini reddetti
 Mahkemenin kararında, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre  mahkemenin, ancak şekil ve usule uygunluk açısından inceleme yetkisi bulunduğu ve  bu doğrultuda bilirkişi görüşüne başvurulduğu belirtildi.
 
 Kararda, bilirkişi raporunda, ihraç sürecinin, MHP'nin tüzüğündeki 73  ve 81. maddelere dayandırılarak yapıldığı ve tüzükteki usul hükümlerine uygun  olarak yürütüldüğüne ilişkin tespitin yer aldığı hatırlatıldı. Söz konusu  maddeler "ihraç konusunda, partinin meclis grup yönetim kurulu, merkez yönetim  kurulu veya genel başkanın disiplin takibatı başlatabilmesi" hükmünü içeriyor.
 
İhraç kararı çıkması halinde itirazın, "merkez disiplin kurulu ve grup  disiplin kurulunun birlikte oluşturacağı müşterek disiplin kuruluna yapılacağı ve  bu kurulun verdiği kararın kesin olduğu" tespitinin de bilirkişi raporunda yer  aldığı kararda hatırlatıldı. Bu rapor doğrultusunda, parti işleminde, tüzüğe  aykırı ve iptali gerektirir bir husus bulunmadığı, bu nedenle davanın  reddedildiği kaydedildi.
 
 Davanın geçmişi
 Başbakan Yardımcısı Türkeş, MHP Ankara Milletvekiliyken AK Parti'den  gelen teklifi kabul etmesinin ardından parti yönetimi tarafından 26 Ağustos  2015'te tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk  edilmişti. Kurul, 5 Eylül 2015'te Ankara Milletvekili Türkeş'in partiden kesin  ihracına karar vermişti.
 
 Türkeş, ihracına ilişkin parti disiplin kurulu kararının iptali  istemiyle dava açmıştı.