Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP'nin tepe yöneticilerinin istifasına neden olan kaset kumpasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında çoğu polis 120 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
1 numaralı şüpheli ise teröristbaşı Fetullah Gülen. Zanlıların 31'i başka FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunuyor. Geriye kalan 89 kişiden şu ana kadar 36'sı yakalandı. FETÖ'nün kaset kumpasına yönelik soruşturma, mağdurlardan dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu'nun şikayeti sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 8 ay önce başlatılmıştı. Savcılık daha sonra bu dosyayı, Baykal'a ait olduğu öne sürülen görüntülere ilişkin 2010'da 'özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'konut dokunulmazlığını ihlal'den başlatılan soruşturmayı birleştirdi. Kararda, 'sözkonusu eylemlerin, Fetullahçı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin şüpheler' bulunduğu belirtildi. Delilleri değerlendiren Savcı Alpaslan Karabay, dün çok sayıda adrese eşzamanlı baskın talimatı verdi.

SÜMENALTI EDİLMİŞTİ
2011 yılında 'farkliulkuculuk' isimli internet sitesinde bazı görüntüler yayımlanmış, görüntülerde yeraldığı iddia edilen MHP'li yöneticiler istifa etmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli o dönem kaset olayıyla ilgili FETÖ'yü işaret etmiş, görüntülerin yayımlandığı internet sitesini finanse edenin Faruk Bayındır olduğunu açıklamıştı. Ancak soruşturmayı, sonradan HSYK tarafından ihraç edilen Savcı Adnan Çimen yürütmüş, dosya sümenaltı edilmiş ve bir arpa boyu yol alınamamıştı.


Sedat Zavar-Ömer Altıparmak-Serhat Demir-Ramazan Akyürek

17 ADRESTE BÖCEK VAR
Dosyaların birleştirilmesinin ardından savcılık, olayın şüphelilerinin belirlenmesine yönelik çalışmaları hızlandırdı. Görüntülerin çekildiği yerler tespit edildi. Baykal'ın evinin de aralarında bulunduğu 17 adrese FETÖ tarafından böcek konulduğu ortaya çıkarıldı. Paralel örgüt üyelerinin 17 adrese girip televizyon, elektrik prizleri ve yapay çiçek saksılarına böcek yerleştirdiği belirlendi. Mekanlara çilingir aracılığıyla girildiğini belirleyen savcılık, çilingirin de ifadesini aldı.

POLİSLER İTİRAFÇI OLDU
Soruşturmada adı şüpheli olarak geçen bazı polisler de itirafçı oldu. Sözkonusu polislerin ve verdikleri isimlerin geçmişe dönük HTS kayıtları incelendi. Ayrıca baz sinyal bilgileri incelenen şüphelilerin önemli bir kısmının kumpas sırasında aynı bölgede olduğu anlaşıldı. Tüm bu işlemlerin ardından 170 kişilik şüpheli listesi çıkarıldı. Önemli bir kısmı eski ve yeni polisler olan şüphelilerin FETÖ ile irtibatlı olduğu ve kaset kumpasının da FETÖ'nün eylemi olduğu belirlendi. Yapılan tespitlerin ardından 120 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Şüphelilerden 31'inin başka FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu olduğu öğrenildi. Geriye kalan 89 şüpheliden şu ana kadar 36'sının gözaltına alındığı belirtildi. Bir numaralı şüphelinin ise teröristbaşı Fetullah Gülen olduğu öğrenildi.



BAYKAL'IN EVİNİN KAPISINI AÇAN ÇİLİNGİR ANLATTI
Kaset kumpasında, eski CHP lideri Deniz Baykal'ın evinin kapısını açan çilingir, gizli tanık olmuş ve çok çarpıcı bilgiler vermişti. Gizli tanık, FETÖ'cü polislerden Özgür Türker'in, kendisini konuşmaması için tehdit ettiğini ve “Angora Evleri'nde açtığın o ev Baykal'ındı” dediğini anlatmıştı. FETÖ'nün kaset kumpasları için 'çilingir timi' kurduğu belirlenmiş, polislerden oluşan timin varlığı, gizli tanık ifadesiyle ortaya çıkmıştı. Gizli tanık, FETÖ üyesi polislerin talimatıyla Baykal'ın evi olduğunu bilmediği villanın kilidini nasıl açtığını ise şöyle anlatmıştı: “Ümitköy Angora Evleri'nde bir villanın kapısını açmak için beni bir adrese götürmüşlerdi. Orada biz kapı açma işi ile uğraşırken sitenin güvenlik görevlileri belirli periyotlarla binanın önünden geçiyorlardı. Biz bu çalışma esnasında güvenlik görevlilerinin gelmelerine yakın binanın arka tarafına saklanıyorduk. Onlar gittikten sonra işimize devam ediyorduk.”

ERDOĞAN'I DİNLEYEN EKİP
Kaset komplosunun şüphelileri arasında, Fetullah Gülen'in yanısıra eski polisler Ali Fuat Yılmazer, Recep Güven, Coşkun Çakar, Ömer Altıparmak, 'Kozanlı Ömer' kod adlı Osman Hilmi Özdil (FETÖ'nün emniyet imamı), eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek (Hrant Dink cinayeti sanığı) bulunuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine böcek yerleştiren FETÖ'cü polislerin de şüpheliler arasında bulunduğu öğrenildi. Bunların arasında tutuklu Sedat Zavar, İlker Usta ve firari Ali Özdoğan ile Serhat Demir gibi isimlerin bulunduğu kaydedildi. Ayrıca görüntülerin yayınladığı siteyi finanse ettiği iddia edilen işadamı Faruk Bayındır hakkında da gözaltı kararı bulunuyor.

MONTAJCI ÜNİVERSİTEDEN
Eski CHP Lideri Deniz Baykal ve MHP milletvekillerine yönelik FETÖ'nün kaset komplosu, Isparta'da gerçekleşen operasyonların ardından deşifre olmuştu. Yayınlanmış kumpas kasetlerinin ham halleri ve daha fazlası, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) Bilgi İşlem Müdürü Halil Karakoç'un bilgisayarından çıkmıştı. Görüntülerin, adeta FETÖ'nün montaj merkezi haline gelen SDÜ'deki Karakoç'a ait disklere, internette yayımlanmadan 1 ay önce kopyalandığı tespit edilmişti.

BÖCEK KOYARKEN YAKALANDI
FETÖ'nün o dönem bazı AK Parti'li isimleri dinlemek için de irtibatlı oldukları bir iş adamının adresini hedef seçtikleri ortaya çıktı. FETÖ'cü polisler bu adrese girip böcek koyma işlemlerini yaptıkları sırada iş adamına yakalandığı, iş adamı ve komşularının hırsız olduklarını sandıkları bu polisleri yakalayıp Yıldız Karakolu'na götürdükleri kaydedildi. Olayı duyan dönemin FETÖ'cü Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in ise karakola giderek tutanağı iptal ettirdiği ve sözkonusu polisleri kurtardığı ortaya çıktı.



SİSTEM BÖYLE İŞLİYOR
Edinilen bilgiye göre gizli tanıklar, FETÖ'nün dinleme faaliyetlerini ve amaçlarını ayrıntılı olarak anlattı. Buna göre, hedefindeki ismi belirleyen FETÖ, emniyetteki ve yargıdaki uzantıları aracılığıya bu kişiyi teknik takibe alıyor. Yasadışı bir şekilde hedef kişinin ilişkide bulunduğu isimler belirlenerek, bilgiler toplanıyor. Daha sonra da bu kişilerin gittikleri adresler belirleniyordu. Belirlenen adreslere de çilingir vasıtasıyla gizlice girilerek, dinleme cihazları yerleştiriliyordu. Cihazların genellikle televizyon hoparlörleri ile elektrik priz kapaklarının iç kısmına ve yapay çiçek saksılarının içine gizlendiği ortaya çıkarıldı. Cihazları yerleştiren kişilerin evde yakalanmaması için hedef kişinin kontrol amaçlı dinlendiğini belirtildi. MHP ve Baykal kaset kumpasının da aynı tezgahla kurulduğu ifade ediliyor.



İnternethaber