Yeni Uruguay Hükümeti, ABD’nin Guantanamo Körfezi’ndeki cezaevinden gelen mahkumlara sığınma hakkı tanımayacak.
Yeni Uruguay Hükümeti, Küba’nın Guantanamo Körfezi’nde bulunan ABD’ye ait cezaevinden gelen mahkumlara sığınma hakkı tanımayacağını açıkladı. Ülkede yapılan kamuoyu yoklamalarında, Uruguay’ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica’nın görevden ayrılmadan önce mahkumlara verilen sığınma hakkı kararı birçok Uruguaylı tarafından kabul görmedi.
Uruguay, geçtiğimiz Aralık ayında El Kaide ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle 12 yılını hapiste geçirmelerine rağmen suçları ispatlanamayan Suriyeli Abu Wael Dhiab, Ali Husain Shaaban, Ahmed Adnan Ajuri ve Abdelhadi Faraj, Filistinli Mohammed Abdullah Taha Mattan, Tunuslu Adel bin Muhammad El Ouerghi‘ye sığınma hakkı tanımıştı. Eski Devlet Başkanı Mujica, 12 yıl hapiste kalmış olan 6 mülteciyi ziyaret ettiği sırada mahkumların Uruguay’ın yaşam tarzına uyum sağlayamadığını belirterek, “Kesinlikle İspanyolca öğrenme konusunda zorlanıyorlar, buraya uyum sağlamak konusunda sorun yaşıyorlar. Başka kültürden geldikleri için değil, uzun yıllar boyunca zor şartlara dayandıkları, kötü koşullarda yaşadıkları ve toplumdan dışlandıkları için uyum sağlayamıyorlar” demişti.
Dışişleri Bakanı Rodolfo Nin Nonova konuyla açıklamasında, Suriye’de yaşanan iç savaştan gelen mültecilerin kabulünün bu yıl sonuna kadar durdurulacağını söyleyerek, Suriyeli ailelerin kültürel ve altyapısal sorunlarla karşılaştıklarını bildirdi. Nin Nonova, yerel medyada Suriyeli mültecilerle ilgili aile içi şiddet olaylarının yer aldığını kaydetti.