İSTANBUL/- İSTANBUL'da 2 gün önce TEM Otoyolu Kavacık mevkiinde bir TIR'dan indirilen yarı baygın haldeki 3 büyükbaş hayvan yol kenarında kesilmiş, bu görüntülerde tepki görmüştü.

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bugün bu konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"26.07.2015 tarih saat altı civarında İlçe müdürlüğümüze gelen ihbar üzerine Tem Otoyolu FSM Köprü yönü Ümraniye-Üsküdar sapağına(Ümraniye mevkii) gelinmiştir. Ümraniye Belediyesi Zabıta memurları ve trafik polis ekipleri de olay mahallinde görevlerini yerine getirmek üzere hazır bulunmuştur. Olay mahalline varıldığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevli Veteriner Hekimlerince sıcaktan etkilenmiş ve yaralı hayvanlara serum takıldığı, gerekli müdahalelerin yapıldığı tarafımızca görülmüştür.

Hayvan sahibiyle yapılan görüşmede hayvanları Avrupa Yakasına sevk raporsuz götürmeye çalıştığı, bu nedenle de yakalanmamak için tırın tentelerini kapattığı anlaşılmıştır. Havanın çok sıcak olmasının da etkisiyle hayvanların içeride havasız kalması ve aşırı sıcaktan hipertermiye girerek bayılması, yoğun trafik nedeniyle tırın ani fren yaparak durması neticesinde hayvanların üst üste yığıldığı anlaşılmıştır. 76 DE 014 plakalı çekici 76 AP 998 plakalı Dorse plakalı Kafkas Gıda Tek. İnş. El. Ak. Ve Pet. Ür. Nak. İth. İhr. San. Ve Tic. Ltd. Şti adlı işletmeye ait Yasin Arslan'ın kullandığı araçta 2 adet küpesiz 24 adet küpeli büyükbaş hayvan tespit edilmiştir. Tespit edilen hayvanların Beserettin Serttaş'a ait olduğu tarafımızca belirlenmiştir.

Olay mahalline intikalimizden önce 5 Büyükbaş hayvanın sıcak çarpması sonucu öldüğü, 3 büyükbaş hayvanın ölüm gerçekleşmeden kesildiği hayvan sahibi ve görgü tanıkları tarafından beyan edilmiştir. İlerleyen saatlerde İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü ve İl Müdür Yardımcısı da olay yerine intikal etmiştir.

Kalan hayvanlardan 2 Büyükbaş hayvanda agoni görülmesi üzerine; sevki mümkün olmayan bu hayvanlar hayvan sahibi tarafından kesilmiştir. Kesilen hayvan etleri hayvan sahibine teslim edilmiş, canlı olan 16 Büyükbaş hayvan İstanbul Tuzla İlçesinde bulunan Canlı Hayvan Borsasına İl Müdürlüğümüzce görevli personel refakatinde teslim edilmiştir.

Ölümü gerçekleşen 5 adet hayvan İBB'nin Kamyonuna yüklenerek İstanbul Şehir Çöplüğüne götürülmek üzere İBB görevlilerine teslim edilmiştir. Hayvan sahibine belgesiz hayvan sevkinden ve hayvanların refahını sağlayamadığından dolayı toplam 15.106,00 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır. Araç sahibine Bakanlıkça belirlenen belgeleri bulundurmadan nakil yaptığı ve taşınan hayvanların refahını sağlayamadığından dolayı 2.926,00 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır.Avrupa yakasına hayvan nakli belirli şartlara tabi olduğundan bu şartlara haiz olmayanların engellenmesi hususunda denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir."