İstanbul, 1 Eylül () - İstanbul Sanayi Odası (İSO), sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik en hızlı ve güvenilir öncü gösterge olarak kabul edilen Türkiye PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) İmalat Sanayi Raporu için Markit Financial Information Services ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Dünyanın 30’u aşkın ülkesinde PMI verilerini açıklayan Markit ile Türkiye’de üç yıl için işbirliği yapan İSO, anlaşma kapsamında her ayın ilk günü “İstanbul Sanayi Odası, Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu” adı ile verileri açıklayacak. İşbirliği ile ayrıca İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu da açıklanacak.

Konuya ilişkin işbirliği anlaşması İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve Markit Direktörü Richard Willis tarafından imzalandı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, konu ile ilgili yapılan basın toplantısı ve işbirliği protokolü imza töreninde, “İşbirliği, İSO’nun Türkiye’nin teknoloji ve katma değer üreten bilgi toplumu olma çabasına önemli bir katkıdır" dedi ve ekledi:

"PMI Türkiye ve İstanbul endeksleri, imalat sanayi ve genel ekonomik büyüme performansı hakkında kaliteli, hızlı, taze ve güvenilir bilgi sunarak hem Türkiye genelinde ekonomik aktörlerin, hem de özel olarak İstanbul sanayisinin İSO’nun stratejik kararlarını daha hızlı ve sağlıklı almalarına önemli bir destek sağlayacak.”

PMI güncele en yakın hıza sahip

PMI’nin firmaların satın alma ve tedarik yöneticileri yetkililerinden alınan eğilim anketlerine dayanılarak hesaplandığı bilgisini veren Bahçıvan, “PMI, üretimdeki iniş çıkışların büyüklüğüne ilişkin kesin sayısal veriler sunmamasına rağmen, büyüme oranı ile de kayda değer bir karşılıklı bağlantı gösteriyor ve iki ay sonra yayınlanacak olan Sanayi Üretim Endeksi değişimine ilişkin oldukça güvenilir bir ipucu sunuyor. Sanayi üretimi ekonomik büyümenin, PMI ise sanayi üretiminin öncü göstergesi olduğu için ekonomik büyümenin yönünü görme konusunda PMI verilerinin takibi son derece güvenilir bir referans olarak kabul ediliyor" dedi.

Ayrıca PMI araştırma sonuçlarının yayınlanma hızı açısından da çok önemli olduğunun altını çizen Bahçıvan, "Verilerin güncele en yakın hıza sahip olması, kalitesi ve güvenirliği bizim için bu işbirliğinin yolunu açan en önemli faktörler oldu. İSO olarak verilerin değerlendirilmesi ve anlamlı bir veri seti olarak ekonomi dünyasının elinin altında bulunması için yol gösterici olacağız” diye ekledi.

"Toplam 22 bin yönetici ile anket çalışması yapıyoruz"

Toplantıda konuşan Markit Direktörü Richard Willis, PMI incelemesinin önce ülkelerin merkez bankaları tarafından GSYİH’yi incelemek için tasarlandığını belirterek şunları söyledi:

“Markit olarak 30 ülkede imalat sanayi yanında inşaat ve perakende sektörlerini de kapsamaya alıyoruz. Dünya genelinde toplamda 22 bin yönetici ile anket çalışması yapıyor ve her ay 55 anket yayınlıyoruz. Rapor, Türkiye ihracatının yüzde 46'sının yapıldığı Euro bölgesindeki durum için de fikir verecek. İstanbul imalat sanayisi, Türkiye'nin en önemli merkezi ve eşsiz bir bilgi kaynağı. Örneğin Londra'nın böyle bir özelliği yok. İstanbul'da ilk ay 105 şirket ile çalıştık ve bilgi talep ettiğimiz kaynakların yüzde 75-80'inden geri bildirim aldık. Şirket sayısının ilerideki aylarda 300’e çıkacağına inanıyoruz.”