KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde geçen yıl 28 Ekim günü eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçinin hayatını kaybettiği Has Şekerler Madenciliğe ait linyit ocağında meydana gelen facianın üzerinden bir yıl geçti, ancak izleri hala ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.
Geçen yıl bugün Ermenek'e bağlı Pamuklu Köyü Cenne Mevkii'ndeki Has Şekerler Madenciliğe ait linyit ocağından acı haber geldi. Eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. 38 gün süren kurtarma çalışmaları sırasında 18 işçinin cenazeleri farklı zamanlarda ocaktan çıkartıldı. Facianın ardından maden ocağında üretim durduruldu. Aradan geçen bir yıla rağmen rödovans anlaşmazlığı nedeniyle ocağın hukuki durumu henüz netleşmediği için üretim halen başlamadı.
İZLERİ İLK GÜNKÜ GİBİ
Faaliyeti durdurulan madende aradan bir yıl geçmesine rağmen facianın izleri ilk günkü gibi tazeliğini koruyor. Terk edilmiş bir görüntüye sahip olan madende 38 gün süren kurtarma çalışmalarına katılan madencilerin ve ekiplerin kullandığı yerlere atılmış eski baretler, gaz maskeleri ve eldivenler dikkat çekiyor. Girişi brandayla kapatılan madenin kömür vagonlarını çekmek için kullanılan vinç bölümünde ise hala Kızılay’a ait battaniyeler göze çarpıyor.
AÇILMAMIŞ SULAR DURUYOR
Kurtarma ekiplerinin ve ailelerin içmesi için gönderilen açılmamış pet kutulardaki sular ise hala maden sahasında duruyor. Üzerindeki yazıları silinmesine rağmen açılmadan bekleyen sular adeta zamana meydan okuyor. Brandayla kapatılan madenin girişindeki içerde dolan suyu çekmek için kullanılan su boruları da yaşanan facianın izleri arasında yer alıyor.
SOYUNMA ODALARI ESKİ KIYAFETLERLE DOLU
Facia meydana gelmeden önce çalışan ve hayatını kaybeden madencilerin kullandığı soyunma odaları da baretler ve eski kıyafetlerle dolu. Kurtarma çalışmaları sırasında maden işçilerinin giydiği tahmin edilen kıyafetler toplu halde yerlerde atılmış durumda duruyor. Soyunma dolaplarında ise yine madencilerin korunma amaçlı taktıkları baretler bulunuyor.
UYARI LEVHALARI
Maden sahasında işçilerin güvenliği için asılan uyarı levhaları da hala ilk günkü gibi yerlerinde. Madencilerin soyunma odalarının yolu üzerindeki ‘Sevgili babacığım. Çalışırken beni ve annemi unutma. Kendini meslek hastalıklarından ve iş kazalarından koru. Biz senin eve dönmeni hasretle bekliyoruz.’ ve ‘İşçi arkadaş, sana yapılan ikazların, seni kazalardan korumak, karını dul çocuklarını babasız bırakmamak için yapıldığına inan ve bunlara uy.’ dikkat çeken uyarı levhaları arasında yer alıyor.
AİLELERE EV DAĞITILDI
Facianın ardından ölen madencilerin ailelerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ev dağıldı. Ardından ölen madenci ailelerine SGK tarafından maaş bağlandı. Facia ocağından çalışan diğer işçilerin çoğu ise ocağın kapalı olması nedeniyle işsiz.
16 SANIK YARGILANIYOR
Aralarında Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt'un tutuklu olduğu 16 sanığın yargılanması ise Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Soruşturma kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bakanlıklara bağlı müfettiş ve sorumluların için soruşturmaya izin vermemişti.

FOTOĞRAFLI