Enver ALAS/İSTANBUL, () 9. Beyoğlu Sahaf Festivali'nin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, kendisine takdim edilen hediyeyi festivale katılan 1'i Yunan 2'si Rumen, 3 sahafa hediye etmek istedi. Ancak Bakan Topçu'nun elinde tek hediye vardı. Topçu, hediyeyi hangi sahafa vereceğini alkışlatarak tespit etmeye çalıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Kenti Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen sahaflar festivalinin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun yanı sıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Nedret İşli ile yurt içinden ve dışından çok sayıda sahaf katıldı.
Topçu, bu yıl Romanya ve Yunanistan olmak üzere yurt dışından ilk kez katılan yabancı sahafların da katıldığı festivalin açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasına "Romanya'dan ve Yunanistan'dan gelen kardeşlerimizi selamlıyorum" diyerek başlayan Bakan Topçu, misafir sahaflar için alkış istedi.
Romanya'dan gelen misafir sahaflarla program öncesi aralarında geçen konuşmadan bir anekdotu paylaşan Topçu, "Bir şey öğrendim. Romanya'daki sempatik hanımlara 'Maria' diye isim konuluyormuş. Güzel kızlarına da 'Nataila' deniyormuş. Onlar için de alkış istiyorum" ifadelerini kullandı.

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANINA TEŞEKKÜR ETTİ
Festival gerçekleşmesindeki emeklerinden dolayı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a teşekkürlerinin ileten Topçu, "Umuyorum ki sayın başkanımızın bu çabaları önümüzdeki yıllarda inşallah hem medeniyet coğrafyamızda da yapılsın hem Türkiye'nin her bir kentinde yapılsın" diye konuştu.

"KAZANÇLARI BOL OLSUN"
Topçu, konuşmasında sahaflara da "Kültürümüzün imanlı ve inançlı takipçileri olan sahaflarımızın her birine de bu faaliyetten ötürü kutluyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum kazançları bol olsun" diyerek teşekkür etti.
Yalçın Topçu, "Eskiden bir söz varmış, ecdat sefere çıkarken, çıkacakları memleket ile ilgili 2 yerden bilgi alırlarmış. Biri sarraf diğeri ise sahaflardır. Sarraflardan, o memleketin ekonomik durumu hakkında bilgi alırlarmış. Sahaflardan ise o memleketin kültürü, bilgi derecesi nedir diye bakarlarmış. Siz kültürün bilgisisiniz, derecesisiniz. Bunun için sizi kutluyorum. Allah devamınızı sağlasın. Sizi ekonomiye ezdirmesin inşallah" dedi.

KENDİSİNE VERİLEN HEDİYEYİ SAHAFLARA VERMEK İÇİN İLGİNÇ YOLA BAŞVURDU
Konuşmasının ardından Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Nedret İşli, Yalçın Topçu'ya günün anısına kağıt oymasıyla yapılan üzerinde besmele bulunan bir tablo ile Tarihçi Hammer'in 'Osmanlı Tarihi' adlı kitabını hediye etti.
Topçu kendisine verilen tabloyu, Yunanistan ve Romanya'dan gelen sahaflara hediye etmek istedi. Bunun üzerine Bakan Topçu, Yunan sahaf Nikos Zahariadyis ile Rumen sahaflar Muguraş Maria Petrescu ve Mariana Pandaru ile İstanbul Rumen Kültür Merkezi Müdürü Dr. Nadia Tunsu'yu kürsüye davet etti. Ancak Topçu'nun elinde tek hediye, sahnede ise 3 sahaf vardı.

EN ÇOK ALKIŞI ALAN SAHAFA ÖDÜLÜNÜ VERMEK İSTEDİ
Burada hangi hediyeyi kime vereceğiyle ilgili ilginç bir yola başvuran Topçu, törene katılanlardan isimlerini söylediği sahaf için alkış isteyerek en fazla alkış alana vereceğini ifade etti. Ancak Topçu, sırasıyla isimlerini okuduğu sahaflar için alkışları yetersiz bulması üzerine devreye Sahaflar Birliği Derneği Başkanı Nedret İşli girdi. İşli, misafir sahaflara da birer hediye verileceğini söyledi. Bunun üzerine İşli'den söz alan Bakan Topçu, "Sayın başkan hepsine birer hediye vereceğini söyledi. Zaten alkışlarda çok cılız çıktı. Ama şimdi hem belediye başkanımıza hem de misafirlerimiz için kuvvetli bir alkış istiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından Yalçın Topçu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile birlikte festival alanındaki sahafları gezdi.
(FOTOĞRAF)