Bunun üzerine grup harekete geçti ve geçen çarşamba günü tekneyle yola çıkıldı, ancak tekne su alıp battı. Kurtulanların İzmir’deki yakınlarının yanına giden 2 organizatör de Suriyeliler’in Basmane Semti’ndeki evlerine gidip anlaştıkları ve miktarı öğrenilemeyen parayı istedi. Bunun üzerine tartışma yaşandı. İhbar üzerine olay yerine giden Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Ö.A. ve kardeşi Z.A.’yı gözaltına aldı. Üst aramaları yapılan şüphelilerden Ö.A.’dan 1 tabanca ele geçirildi.

Basmane Polis Merkezi Amirliği’nde işlemleri tamamlanan 2 kişi, Kuşadası’ndan gelen polis ekibine teslim edildi. Kuşadası’na götürülen 2 şüphelinin, işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.



DEHŞET ANLARINI ANLATTILAR

Yaşadıkları dehşet dolu anları anlatan Suriyeliler, teknede mahsur kalan 14 kişinin çoğunun çocuk olduğunu, çocukları soğuktan korumak için kamaraya yerleştirdiklerini ancak kamaranın kapısının çok dar olması nedeniyle çıkamadıklarını dile getirdi. Bu arada, balıkçılar tarafından kurtarılması saniye saniye görüntülenen minik Muhammed HASAN, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Kuşadası Körfezi Ahmetbeyli-Seferihisar’ın yaklaşık yedi mil açığında geçen çarşamba avlanmaya çıkan ’Evran 1’ adlı teknedeki balıkçılar, denizde turuncu bir nesne gördükleri bölgeye gitti. Balıkçılar, burada kümelenmiş bir grubun olduğunu anladı. Ardından umut yolcusu olduğu anlaşılan 15 kişiyi, tekneye aldı. Başka bir balıkçı teknesinden yardım istendi. Durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildiren ’Evran 1’ teknesinin kaptanı Recep Evran ile arkadaşı Cenap Gümran, kurtarılan kaçakları, destek istedikleri ve yanlarına gelen başka bir balıkçı teknesine teslim etti. Ardından ’Evran 1’ personeli, çevrede başka birinin olup olmadığının belirlenmesi için denizi aramaya başladı. Saatler sonra grubun bulunduğu yerden 1.5 mil mesafede, su üzerinde bir can yeleğini gören balıkçılar önce boş sandı. Ardından can yeleğinin içinde kaskatı kesilmiş bir bebeği gören balıkçılar, öldüğü sanılan çocuğun ses çıkarması üzerine sevindi. Sudan çıkartılan bebek, Ege Liman İşletmeleri’nden römorkörüne teslim edildi. Adının Muhammed Hasan olduğu öğrenilen bebek, tedavisinin ardından sağlığına kavuştu. Sudaki kaçaklar ile minik Muhammed’in kurtarılma anı görüntüleri yaşanan acıyı ortaya koydu.



'BİZİ DİNLEMEDİ'

Yaşanan faciadan kurtulan ancak 3 çocuğunu sulara gömülen teknede bırakmak zorunda kalan anne Cihan Cemil gözyaşları içinde yaşadıklarını anlattı. Kısa süre önce Suriye’nin Haseke kentinden İzmir’e geldiklerini kaydeden Cihan Cemil, teknenin motorunun arıza yaptığını, kaptana dönmelerini söylediklerini belirtip, "Bizi dinlemedi ve ilerlemeye devam etti, bir süre sonra da tekne su almaya başladı. Çok kısa sürede de battı. En büyüğü 12 yaşında olan 10’a yakın çocuğun da aralarında bulunduğu 14 kişi teknenin kamarasında kaldı. kamaranın kapısı kilitli değildi ancak çok dar olduğu için çıkamadılar. Biz can yeleklerimizle 5 saatten fazla suyun içinde kaldık. Şans eseri balıkçılar gelip kurtardı. Ölü ya da sağ teknede kalanların çıkartılmasını istiyoruz. Teknede toplam 4 aile vardı. Hamile olan akrabamız da yok, o da tekneden çıkamadı" diye konuştu. Çocukları soğuktan korumak ve denize düşmemeleri için kamaraya yerleştirdiklerini dile getiren acılı kadın, devlet yetkililerinden yardım istedi. Faciadan kurtulan Muhammed Mahsum Cemil ise 6 torununun tekneyle sulara gömüldüğünü anlatırken fenalaştı, gözyaşlarına hakim olamadı, teknedekilerin her birinin akrabası olduğunu ve bir an önce bulunmasını istedi.

MUHAMMED BEBEK TABURCU EDİLDİ

Öte yandan; vücut ısısının aşırı düşmesiyle hipotermiye yakalanan ve Kuşadası Devlet Hastanesi’nde ilk müdahale yapıldıktan sonra İzmir’deki Tepecik eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Muhammed bebek, tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi. Anne ve bebeğinin İzmir’de yakınlarının yanına gitmiş olabileceği öğrenildi.