AMASYA (AA) -  Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Amasya Yatırım Destek Ofisi yetkilileri tarafından, TR 83 Bölgesi potansiyel yatırım konuları hakkında bir sunum yapıldı, yatırım konuları katılımcılar tarafından değerlendirildi.

OKA Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Vali İbrahim Halil Çomaktekin,  İl Özel İdaresi Genel Sekreteri  Faruk Aykutlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hamdi Yanık, Valilik Özel Kalem Müdürü Emrah Taşdelen, OSB Müdürü Hasan Avcı, OKA İl Koordinatörü Erdin Güden ve TSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç katıldı.

Çomaktekin, burada yaptığı konuşmada, bir yörenin yatırımcılar için çekim merkezi olmasının ülke ve bölgenin gelişmişliğinin yanında, kendi özel konum ve koşullarına da bağlı olduğunu söyledi.

Yerleşim yerlerinin gelişmişlik düzeyinin kendi iç dinamizmleri veya kamunun desteği ile şekillendiğinin altını çizen Çomaktekin,  şöyle konuştu:

"Bir yörenin gelişme dinamiklerini oluşturan unsurlar, genel olarak doğal altyapı, maddi altyapı, kurumsal altyapı ve beşeri altyapıdan oluşmaktadır. Söz konusu altyapılar birbirlerini tamamlayarak geliştiği ölçüde bölgenin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi de artmaktadır. Bölgesel veya ulusal gelişmenin sağlanabilmesi ancak rasyonel kararlar doğrultusunda, üretim faktörlerinin etkin kullanılmasıyla, verimli alanlara, uygun zamanda gerekli yatırımların yapılmasıyla mümkün olmaktadır. Bu noktada  kalkınmanın temel faktörlerden birini de, tasarrufların yani finansal kaynakların karlı ve verimli alanlara tahsis edilmesi oluşturmaktadır."

OKA İl Koordinatörü Güden ise OKA tarafından gerçekleştirilen TR 83 Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması çalışmasında TR83 Bölgesi illerinin sosyoekonomik yapısı incelenerek çok yönlü profilinin çıkarılması, böylece her bir il için uygun yatırım konularının belirlenmesinin hedeflendiğini ifade etti. 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aykutlu da tadilatı devam eden Büyük Amasya Oteli, Hükümet Konağı, Harşena Kalesi, Yalıboyu Evleri’nin aydınlatılması konuları ile ilgili bilgiler verdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Daha sonra "Tarihimizi Aydınlatıyoruz" projesinin sözleşmesi Vali Çomaktekin, OKA İl Koordinatörü Güden ve İl Kültür Turizm Müdürü Kaya tarafından imzalandı.