Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Akkuyu Nükleer Santrali’ne verilen olumlu ÇED raporunun iptali için açılan davaların TMMOB’nin ÇED Yönetmeliği’nin iptali istemiyle Danıştay’da açtığı davayla birleştirmesine yönelik idare mahkemesi kararına tepki gösterdiler.
MERÇED üyeleri, Akkuyu ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu ile ilgili açtıkları davada hukuksuzluklar yaşandığını öne sürerek, Mersin İdare Mahkemeleri binası bahçesinde açıklama yaptılar. Grup adına açıklama yapan MERÇED Yönetim Kurulu Üyesi ve derneğin avukatı Semra Kabasakal, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED raporunun iptali için başta MERÇED olmak üzere birçok sivil toplum örgütü tarafından Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne ayrı ayrı davalar açıldığını söyledi. Açılan davalarda birtakım hukuksuzluklar yaşandığını öne süren Kabasakal, “Açılan davaların görülmesi sırasında dava dosyaları, ÇED Yönetmeliği’nin iptali istemiyle TMMOB tarafından Danıştay’da açılan davayla bağlantılı bulunduğu gerekçesiyle Danıştay’a gönderilmiştir. Dosyanın Danıştay’a gönderilmesine ilişkin karar, HSYK’nın dava açıldıktan sonra idare mahkemesine atadığı Okan Ok ve Fatih Zincirci tarafından verilmiştir. Bu karara Hakim Mustafa Ersin Yumuş muhalefet etmiştir” dedi.
Hakim Yumuş’un muhalefet gerekçelerini de aktaran Kabasakal, Yumuş’un şerh gerekçesinde ‘ÇED raporundan sorumlu nükleer enerji mühendislerinin imzalarının mühendisler tarafından atılmadığı’ iddialarına yer verdiğini belirtti. Hakim Yumuş’un imzalarla ilgili inceleme yapılması gerektiğini vurguladığını kaydeden Kabasakal, “Yumuş itirazında, ‘Bu konuda TMMOB tarafından kriminal inceleme de göz önünde bulundurulup, bilirkişi marifetiyle imza incelemesi yaptırılmak suretiyle davanın görünümüne devam edilmesi gerektiği görüşüyle aksi yönde oluşan çoğunluk kararına katılmıyorum’ ifadelerini kullanmıştır. Biz Mersin Çevre ve Doğa Derneği olarak hukuksuz olan bu kararın takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Danıştay’da davaların tek dava olarak görülmesi hukuksuzdur. Biz bu hukuksuzluğun peşindeyiz, takipçisiyiz. Bütün bu hukuksuzluklara rağmen adalete olan güvenimizin yitirilmemesini ve adaletin tecelli ederek hukuka uygun kararlar çıkmasını temenni ediyoruz. Mersin Çevre ve Doğa Derneği olarak da bu davanın adım adım takipçisi olacağız. Akkuyu’da nükleer santral yaptırmayacağız ve bunun bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.
Açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.