İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Şubesi Genç Hareket Konya Birimi tarafından Aliya İzzetbegoviç ve Arkadaşlarında Gelecek Tasavvuru” konulu konferans düzenlendi.
Konya Ticaret Odası’ndaki programa, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Şube Başkanı Adem Ceylan ile yönetim kurulu üyesi Lokman Acar, MAZLUMDER Konya Şube Başkanı Derviş Argun ile eski başkanı Mustafa Akmeşe, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alver, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Enver Ayata, Ak Parti Konya Milletvekili aday adayı Av. Hülya Gök, çok sayıda üniversite öğrencisi ve dinleyici katıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Yeşilay Cemiyeti eski Başkanı, Genç Hukukçular Hukuk Okumaları Grubu ve Hukuk Vakfı Başkanı Avukat Muharrem Balcı, Aliya İzzetbegoviç’in hayatını, yaşamından örnekler vererek farklı bir perspektiften değerlendirdi. Aliya’yı tüm dünyanın anlamaya çalıştığını söyleyen Balcı, asıl meselenin sadece Aliya değil Aliya ve arkadaşları olduğunu belirtti. “İslam Deklarasyonu” adlı kitabın sadece Aliya imzalı olmadığını 12 kişilik bir ekiple o kitabın hazırlandığına dikkat çekti.
Aliya ve arkadaşlarının yaşayan sünnetin basamak taşlarından olduklarını belirten Balcı, onların beslendikleri kaynakları bilseydik şimdiki İslam coğrafyasının durumun çok daha farklı olabileceğini belirtti. Hareketin önemine değinen Balcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aliya’yı yetiştiren zemin büyük bir zemin. Siz büyük insan olmaya aday değilseniz içinizden büyük insan çıkmaz. Eğer bir ekipseniz ve bu ekip büyük insanlardan oluşuyorsa içlerinden büyük insan çıkar. Dolayısıyla Aliya’nın gençliğini ve ekibini önemsemeliyiz, o süreçte neleri yaptığını görmezden gelemeyiz. Kendisi adalet kavramı üzerine çok durmuştur. Düşmanlarımıza bile adalet borcumuz olduğunu ifade etmiştir. Bütün insanlık suçlarının işlendiği topraklarda söylüyor bunu. Bizim toplumumuzda olmayan hak, adalet, özgürlük ve meşrutiyet kavramlarını Aliya hiç kimsenin anlatamayacağı kadar özgürce anlatmıştır.”
Aliya İzzetbegoviç’in, “Ey teslimiyet senin adın İslam’dır” sözünün tüm dünyaya ders niteliğinde olduğunun altını çizen Balcı, bu sözün “Bütün izzet ve kudret sadece Allah’ındır” ayetinin bir başka türlü ifadesi olduğunu söyledi. “İslam dünyasının kaderi Müslümanların elindedir” önermesinin İslamcılıktan geldiğini dile getiren Balcı, İslamcılığın sadece namazla, tilavetle alakalı bir şey olmadığını; bir tavır, bir siyasi duruş olduğunu sözlerine ekledi.