Tolga ÖZBEK – Murat ÇAKIR /İSTANBUL,() TÜRK Hava Yolları ile Alman Lufthansa Havayolları’nın ortak kuruluşu SunExpress, 2016’da yüzde 9 büyümek üzere düğmeye bastı.

Havayolunun genel müdürlüğüne 4 ay önce atanan ve daha önce Star Alliance havayolu ittifakı ile Avusturya Havayolları’nın CEO’luğunu yapan Jaan Albrect, tüm olumsuzluklara rağmen büyüyeceklerini söyledi.

Avrupa’da havacılığın neredeyse yüzde 1 büyüdüğünü belirten Albrect, “Türkiye, heyecan verici bir ülke. Burada büyüme hızlı iki haneli. Önümüzde fırsatlar var. Rekabet eden, iyi çalışan büyümesine devam edecek” diye konuştu.

1237 YENİ SEFER

Havayolu şirketi 2016’da yapacağı sefer sayısına bin 237 yeni uçuş ekleyeceğini belirten Albrect, “Bodrum ve Dalaman’dan da uçmaya başlayacağız. Ana merkezlerimiz Antalya ve İzmir’den yeni noktalara daha fazla sefer yapacağız. Turizmde değişim yaşanıyor. Eskisi gibi ‘charter’ yani tur operatörlerinin sunduğu paket programlar yerine genç nesil uçuşlarını kendi satın almak istiyor. Alternatifler arıyor. Önümüzdeki Mart ayında uçaklarda kablosuz yayına (wifi) başlıyoruz. İsteğiniz filmi, müzikleri bilgisayar veya cep telefonunuzu wifi’ye bağlayıp izleyeceksiniz. Gazeteleri, dergileri okuyacaksınız. Bunlar hep geleceğe dönük yatırımlar” diye konuştu.

AKDENİZ VE EGE’DE LİDER

SunExpress’in Akdeniz ve Ege Bölgelerine tarifeli seferlerle en fazla turist taşıyan hava yolu olduğunu vurgulayan Albrecht şöyle konuştu: “Antalya bizim merkezimiz ve buraya tarifeli seferlerle en fazla turisti biz taşıyoruz ve Antalya’yı yurt içinde ve yurt dışında tarifeli seferlerle en fazla noktaya biz bağlıyoruz. Şu anda Antalya’dan 17 ülkede 69 destinasyona ve Anadolu’da ise 9 noktaya uçuyoruz. Bunun yanı sıra, 2012 yılında bir ilki gerçekleştirerek İzmir’i aktarma merkezimiz yaptık ve İzmir’den her yıl uçuş ağımızı genişletiyoruz. İzmir’i tarifeli seferlerle en fazla noktaya bağlayan havayolu SunExpress. İzmir’den 13 ülkede 35 destinasyona ve Anadolu’da da 13 noktaya uçuyoruz. İzmir’den, Anadolu ile Avrupa arasında haftada 1095 bağlantı veriyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN 40’INCI BÜYÜK ŞİRKETİYİZ”

Türk Hava Yolları ile Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, yılın ilk altı ayında 23.700 uçuşta 3.6 milyon yolcu taşıyan SunExpress, yolcu sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18’lik bir büyüme kaydetti. Albrecht, yıl sonunda 8 milyon yolcu taşıyıp, 1,1 milyar Euro ciro yapmayı hedeflediklerini belirterek “Türkiye’nin en büyük 40’ıncı şirketi olarak yerimizi aldık. Almanya kolumuz hızla büyüyor. 74 uçaklık filomuzu 2021’de 96 uçağa çıkartacağız. Bu uçaklardan 50’si kendi malımız olacak” dedi.

UZUN MENZİLLİ SEFERLER BAŞLADI

Havayolunun yeni iş modeli ise wet lease. Yani uçuş ekipleri ile uçakların diğer havayollarına kiraya verilmesi. Bu konuda THY’nin alt markası AnadoluJet’in 28 uçağını uçurduklarına dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çalışkan, operasyonu yeni bir boyuta taşıdıklarını söyledi:

“Bu başarılı iş modelini, şimdi de Lufthansa’nın şirketi Eurowings’in, low-cost long-haul programı için uygulayuyoruz. Eurowings ile SunExpress Almanya arasındaki anlaşmaya göre, 2016 sonuna kadar 7 adet Airbus A330 tipi uzun menzilli uçağı bizim ekiplerimiz uçuracak. Bu uçaklar Karayiplere, Hint Okyanusu ve Uzakdoğu’daki tatil noktalarına Almanya’dan turist taşıyacaklar. İlk sefer 2 Kasım’da Küba’ya yapılacak”

Bu operasyonda da SunExpress operasyon yönetimini üstlenirken Eurowings de bütün ticari yönetimi üstleniyor. Uzun menzilde düşük maliyet sunacak bu operasyonun tutması halinde büyütülmesi hedefleniyor.

(FOTOĞRAF)