ORDU (AA) - Ordu'da, 6. Mithriadates dönemi kalesi olduğu tespit edilen 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde kazıların devam edeceği, kazı için 1 milyon lira ödenek ayrıldığı bildirildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesinde olan Kurul Kalesi'nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, geçen yıl kazı için 50 bin liralık ödenek ayrıldığını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi olarak bu yıl kazı çalışmaları için 1 milyon liralık kaynak ayırdık" dedi.

Kurul Kalesi'nde Doğu Karadeniz bölgesinin ilk arkeolojik kazısının yapıldığını ifade eden Yılmaz, "Kurul Kalesi, Ordu'muzun en önemli tarihi ve keşfedilmemiş yerlerinden biri. Kurul Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Özel İdaremizin geçmiş dönemlerde yaptığı çalışmalar sonrası yasal statü ve mülkiyet itibarıyla tamamen büyükşehire devredilmiş 35 dönümlük mülkiyet alanıyla keşfedilmeyi bekleyen olağanüstü bir yer" diye konuştu. 

Kazı çalışmalarının hızlandırılması için gerekli adımların atılacağını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl sadece kazı için harcanan ödeneğin 50 bin lira olduğunu öğrendiğimizde üzüldük. Bu yıl sadece kazı ve restorasyon amaçlı 1 milyon liralık bir tahsisi yapmak suretiyle Kurul Kalesi'ni, bu güzel coğrafyamızı Ordu ve Türkiye turizmine kazandırmak konusunda gerekli teşebbüslerde bulunacağız. Bu alanımızın korunması, toprak altındaki cevherlerin ortaya çıkartılması ve tarihi misyona uygun bir şekilde tünellerin belki deniz belki nehirlere ulaşacak bu güzergahların ortaya çıkartılması konusunda gerekli çalışmayı yapacağız."

Yılmaz, Kurul Kalesi'nde yapılan kazıların tarih için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Kurul Kalesi'nde yapılan kazı, Doğu Karadeniz bölgesinde yapılan ilk arkeolojik kazıdır. 2010 yılında bu çalışmalar başladığında insanlar bir tarih üzerinde yürüdüklerinin farkında değildi. Kurul Kalesi, Ordu'nun tarihini değiştirecek, Ordu'yu bir çekim merkezi haline getirecek. Kale çevresindeki gezi alanları ve peyzaj çalışmaları bir an önce başlayacak" ifadesini kullandı. 

Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ise Kurul Kalesi'nde kazı çalışmalarının 2010 yılında başladığını, yürütülen çalışmalar sonucu kalenin 6. Mithriadates dönemine ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Toparlak, yapılan kazı çalışmalarında tepe adaları, giriş kapısı, dinsel ve kültsel alanlar seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıca büstleri ve birçok ürün bulunduğunu sözlerine ekledi.