2014 yılı, spor, sporcu altyapısı ve tesisleşmeye yönelik yaptığı hamlelerle spor kenti kimliği kazanan Bursa’da gençlik yılı oldu.
Sporun yanısıra gençlik çalışmalarına ağırlık veren Bursa’da Vali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla 2013 yılında başlayan gençlik yapılanması tüm hızıyla sürüyor. Yapılanma kapsamında Gençlik Merkezleri Koordinatör Şube Müdürlüğü kurulurken, bütün ilçelerde de gençlik merkezleri birimleri ve temsilcilikleri oluşturuldu. Yapılanma doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, üniversiteler, belediyeler ve diğer kurumlarla yapılan işbirliği çerçevesinde il merkezi ve ilçelerde faaliyet gösteren tüm lise, ortaokul, üniversite ve yüksekokul, sivil toplum kuruluşları, resmi ve özel yurtlar ile spor kulüplerinden temsilciler belirlendi.
ON BİNLERCE GENÇ PROJELERE KATILDI
Gençlik faaliyetlerini güçlendiren yapılanmayla birlikte üye sayısı, açılacak olan kurs ve faaliyet hedefleri de büyüdü. 8.875’i bayan, 10.316’sı bay olmak üzere toplam 19.191 üyeye sahip olan Yunusemre, Osmangazi ve tüm ilçelerde kurulan gençlik merkezleri birimleriyle birlikte çalışmalar hızlandı. Yaklaşık bin gençlik temsilcisi, 5 bin sınıf ve bölüm temsilcisi ve 10 bin gönüllü gençle birlikte yürütülmeye başlanan çalışmalarla birlikte on binlerce gence ulaşılırken, yüzlerce etkinlik ve kurs düzenlendi. Yine yeni yapılanma doğrultusunda tüm Bursa’ya yayılan sinerjiyle birlikte Gençlik Merkezleri tarafından yürütülen Gençlik Kampları, Şehirler ve Kültürler, Gençlerin İyilik Ağacı, Gençlik Treni, Genç Dönüşüm, Büyük Adımlar, Gençlik Şühedanın İzinde, Lider Gençlik kampları, Bir Gün Bir Değer, Ecdada Mektup, Gençler Cümbür Cemaat, Bir Umut da Siz Olun, Adını Sen Koy, Güçlü Yarınlara Güçlü Adımlar, Değerler Eğitimi, Müzik Varsa Hayat Var, Gelecek de Bir Gün Gelecek, Sahipsiz Değilsiniz, Hayme Ana Şenlikleri, Kocatepe’den Dumlupınar-Zafertepe’ye Bağımsızlığa Giden Yolda, Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü, Güvenli Hayat, Güvenli İnternet ve Sosyal Medya, Yaz Etkinlikleri, Teoriden Pratiğe, Aile Eğitimi gibi onlarca etkinlik ve projeye on binlerce genç katıldı.
GENÇLER OSMANLICA ÖĞRENİYOR
Bursa’daki bütün gençlere ulaşmak isteyen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü öncülüğünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini güçlendirecek adımlar attı. Erguvan Derneği ile yapılan işbirliğiyle camilerde oluşturulan temsilcilikler aracılığıyla gençlerin camilerde başlattığı sosyal, kültürel, sportif ve benzeri etkinlikler artarak devam ediyor. Ayrıca gençlerin medeniyet değerlerimizi öğrenmeleri ve tarihi daha iyi anlamaları için harekete geçen İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde sivil toplum kuruluşları tarafından Osmanlıca eğitimleri de erilmeye başlandı. Hayrat Vakfı ve Osmanlı Eğitim ve Kültür Derneği ile yapılan işbirliği kapsamında, 2014 yılında Osmangazi Gençlik Merkezi’nde açılan Osmanlıca ve Kur’an kurslarına yüzlerce genç katıldı.
LİSANSLI SPORCU SAYISI 123 BİNE ULAŞTI
Çok yönlü bir şekilde sürdürülen gençlik çalışmalarının yanı sıra son yıllarda spor, sporcu altyapısı ve tesisleşmeye yönelik hamlelerle de öne çıkan Bursa, 2014 yılı içerisinde lisanslı sporcu sayısı, düzenlenen müsabakalar, sporcuların kazandığı başarılar, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nin (TOHM) açılması, sporcu altyapısına dönük çalışmalar ve yüz binlerce vatandaşın sporla buluşturulması gibi çok yönlü çalışma ve elde edilen başarılarla spordaki yükselişini sürdürüyor. Spor altyapısının güçlü bir şekilde atıldığı Bursa’da toplam ve faal lisanslı sporcu sayıları artmaya devam ediyor. 2011 yılında 70.181, 2012 yılında 88.275, 2013 yılında da 106.195 lisanslı sporcu sayısının olduğu Bursa, 122.858 sayısına ulaşarak büyük bir başarıya imza attı. Yine 2011 yılında 9.986 faal sporcu sayısına sahip olan Bursa, 2014’e kadar yaklaşık 3 kat artışla 26.914’e ulaşarak Türkiye’de 3. oldu. 2011’de 2.543 sporcu kart sayısına sahip olan Bursa, 2014 yılında 53.087’ye ulaşarak rekor bir artış sağlayıp Türkiye’de en fazla kartlı sporcu sayısına sahip olan il oldu.
ENGELLİ SPORCU SAYISI ARTIYOR
Toplumun önemli bir kesimini oluşturan engelli bireylerin spora kazandırılmasına yönelik İl Müdürlüğünün başarılı çalışmalarının ardından, toplam ve faal sporcu sayılarında da önemli artışlar sağlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı engelli eğitim kurumlarında görevlendirilen antrenörler eşliğinde organizasyonlara hazırlanan engelli öğrenciler, ulusal ve uluslararası müsabakalarda önemli başarılar yakaladı. Yine engellilerle ilgili yapılan başarılı çalışmalar neticesinde Spor Genel Müdürlüğüne bağlı Spor Eğitimi Dairesi tarafından Engelliler Sporunda Vizyon ve Sistem Kurgusu Değerlendirme çalıştayı Bursa’da yapıldı. Son 3 yılda önemli çalışmaların yapıldığı Bursa’da yine her yıl yüzlerce engelli öğrencinin katıldığı Engelliler Spor Şenliği düzenlenirken, Özel Sporcular Spor Federasyonuyla birlikte Türkiye Futsal Şampiyonası ve Türkiye Yüzme Şampiyonası gibi iki önemli organizasyon düzenlendi. İl merkezi ve ilçelerdeki tüm tesisler ücretsiz bir şekilde engellilerin kullanımına sunulurken, Engelli Servis Aracı hizmeti, antrenör ve malzeme desteğinin yapıldığı engelli sporcuların sayısı bütün bu çalışmalar sonucunda arttı. 2011 yılında 1.030, 2012 yılında 1.087, 2013 yılında da 1.321 olan engelli sporcu sayısı 2014 yılında 1.534’e ulaşırken, 2011’de 281 olan engelli faal sporcu sayısı da 2014 yılında 385’e yükseldi.