ÇANAKKALE Valisi Hamza Erkal, Hakkari'de Dağlıca'da şehit olan Piyade Sözleşmeli Onbaşı Fatih Duru'nun cenaze aracının değişmesi emrini verdiği gerekçesiyle kendisini kameralar karşısında eleştiren Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'a sert yanıt verdi. Erkal, "Valinin, belediyeler üzerinde de olsun, tüm kurumlar üzerinde olsun denetim ve tasarruf yetkisi vardır. Belediyeler üzerindeki vesayet denetimimiz dolayısıyla da herkes iletişimini bu çerçevede ve devletin teammülleri şeklinde yürütmesi lazım. Kimse bana işimi öğretmeye kalkmasın" dedi.
Çanakkale'nin Ezine İlçesi'ne bağlı Kayacık Köyü'nde geçtiğimiz 9 Eylül'de toprağa verilen Dağlıca şehidi Piyade Sözleşmeli Onbaşı Fatih Duru'nun, cenaze aracının değiştirilmesiyle ilgili tartışma devam ediyor. Şehit Duru'nun Çanakkale'deki Askeri Hastane'den alınan Türk bayrağına sarılı tabutunun CHP'li Çanakkale Belediyesi'nin cenaze aracı yerine AK Partili Lapseki İlçe Belediyesi'nin cenaze aracıyla Ezine İlçesi'ne götürülmesi, Çanakkale Valisi ile belediye başkanını karşı karşıya getirdi. Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın, "Siz ne iş yapıyor sunuz?" diyerek eleştirdiği Vali Hamza Erkal, sessizliğini bozdu ve "Kimse bana işimi öğretmeye kalkmasın" yanıtını verdi.
'EMRİ BEN VERDİM'
Vali Hamza Erkal, Kurban Bayramı mesajının arkasından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın kendisiyle ilgili eleştirilerine cevap verdi. Vali Erkal, geçen hafta basına yansıyan bu konunun izahata kavuşması anlamında açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu belirtti. Göreve yeni başladığı günlerde Dağlıca'da şehit düşen Fatih Duru'nun cenazesinin kente intikal ettirilmesi ve defnedilmesiyle ilgili olarak, Çanakkale Belediyesi'ne ait cenaze aracının değiştirilmesi emrini kendisinin verdiğini söyledi.
Vali Erkal, "Çünkü naaşın geldiği gün Ezine Belediye Başkanı ve Kaymakamı, Çanakkale Belediyesi'nin cenaze aracıyla naaşın gitmesi durumunda orada bir huzursuzluk olacağını bana ifade etti. Ben de tüm ilin güvenliğinden sorumlu biri olarak kararımı verdim. Ezine Belediyesi'nin cenaze aracı göndermesini istedim. Sonrasında Ezine Belediye Başkanı ve Kaymakamı istişare yapıp, kendi araçları klimalı olmadığı için Lapseki Belediyesi'nden cenaze aracı istemiş. Dolayısıyla bu tamamen benim tasarrufum. O gün cenazeyi biz alıp askeri hastaneye götürdüğümüzde yolda belediye başkanımıza yönelen tepkiler vardı. Belki haddini aşanlar olmuştur. Biz hem belediye başkanının, hem de milletvekilinin güvenliğinden de sorumluyuz. Burada rahat bir şekilde faaliyetlerini icra etmeleri için de elimizden geleni yaparız. Sonrasında, tabi bu icraatımız eleştirildi" dedi.
'SUSKUNLUĞUMUZ ASALETİMİZDENDİR'
Bu eleştirinin olabileceğini ancak televizyon kameraları karşısında olmasını doğru bulmadığını belirten Vali Hamza Erkal, "Eleştirilebilir fakat, ben devlet umuru görmüş bir insanım ve yaklaşık 22 yıldır da mülki idare amiriyim. Dolayısıyla da devlet kademelerinde iletişimin televizyon kameralarıyla olmaması gerektiğini düşünen bir insanım. Bize yönelen eleştiriler televizyon kameralarıyla olduğu için ben de ilk ve son kez televizyon kameralarıyla iletişim kuruyorum. Sadece bir aracın değiştirilmesinin bu kadar dalgalanma yaratacağını hiç düşünmemiştim doğrusu. Bunun niye bu kadar abartıldığını da anlamış değilim. Çünkü orada yönelecek tepkiyi engellemek elbette ki bizim güvenlik güçlerinin imkanı dahilindedir. Ancak sadece bir aracı değiştirmekle biz olayı çözmüş bulunmaktaydık. Bunun Belediye Başkanı tarafından, 'Vali ne iş yapıyor' şeklinde yansıtılmasını doğru bulmuyorum. İşimi bilen bir adamım. Güvenlik benim işim ve dolayısıyla da işimi yaptım. Ayrıca biz bunu bilmemize rağmen yeni göreve başladığımız için sustuk. Suskunluğumuz asaletimizdendir yoksa her lafa verecek bir cevabımız olur. Tüm Çanakkaleliler'in güvenliğinin teminatı biziz. Söyleyeceğim bu" diye konuştu.
BAŞKAN GÖKHAN NE DEMİŞTİ
Şehit Fatih Duru'nun cenaze aracının değiştirilmesi emrini veren Vali Hamza Erkal, CHP'li Başkan Ülgür Gökhan şu sözlerle eleştirilmişti:
"Biz şehidimizin cenazesini havalimanında karşıladık. Havalimanından çıkışta 10-15 kişilik bir grup, içinde Çanakkale milletvekilimiz Muharrem Erkek ile benim bulunduğum araca saldırdı. Ertesi gün, şehidin cenazesini Ezine'ye götürmesi için cenaze arabamızı Çanakkale Boğaz Komutanlığı'ndaki askeri hastaneye gönderdik. Ama bir emir ile cenaze arabasını değiştirdiler. Lapseki Belediyesi'nin cenaze arabasını getirttiler. Getirten sayın valimizdir. Üzgünüm ve teessüflerimi bildirmek zorundayım. Gerekçe, araca saldırılabilirmiş, Çanakkale Belediyesi yazdığı için. Sayın Vali Çanakkaleli değil tabii. Ama en azından şehit cenazesi taşıyan bir araca, kimin aracı olursa olsun Çanakkale halkı saldırmaz. O bir şehit cenazesi taşıyor. Eee siz ne iş yapıyor sunuz? Bir aracı, bir başkanı, bir milletvekilini koruyamıyorsanız ne iş yapıyorsunuz siz? Bunu provoke ettiler. Ama bunu bize bir manevi saldırı olarak algılıyorum. Sonuç itibariyle de bunu şiddetli reddediyorum ve kınamak durumundayım. Kimse de kusura bakmasın."

FOTOĞRAFLI