İstanbul, 23 Ekim () - Dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Boeing'in, rekor düzeydeki ticari uçak teslimatlarının sonucu olarak üçüncü çeyrek gelirleri, yüzde 9 artışla 25.8 milyar dolara yükseldi.

Şirketin yılın ilk dokuz aylık dönemindeki gelirleri de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 66.3 milyar dolardan, 72.5 milyar dolar düzeyine çıktı.

Boeing'den yapılan açıklamada, "Gelir tahmini, artan ticari uçak teslimatlarını yansıtarak 0.5 milyar dolarartarak 95.0 – 97.0 milyar dolar aralığına yükseldi. Savunma, Uzay ve Güvenlik faaliyet kârı tahminiyaklaşık yüzde 10 düzeyine ulaştı" denildi.

Boeing Başkanı ve CEO’su Dennis Muilenburg, “Büyük çaplı ve çeşitlilik gösteren bekleyen işlerimizi kârlı birşekilde teslim etmeye devam ettikçe gelirimizde, kazancımızda ve nakit akışımızda güçlü büyüme oranları yakalıyoruz. Bu çeyrek boyunca ticari alanda ve savunma alanında gösterdiğimiz sağlam faaliyet performansı da inovasyona ve çalışanlarımıza olan süregelen yatırımlarımızı ve hissedarlarımıza kazanç sağlamaya olan taahhüdümüzü destekledi” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Üç çeyrektir devam eden sağlam finansal sonuçlar ve sürekli faaliyet performansına olan inancımız; gelirimizi, hisse başı kazancımızı ve bu yıla ilişkin faaliyet nakit akışı tahminimizi yükseltmemize olanak sağladı.Takımlarımız, gelecekte de üretkenliği ve kaliteyi artırmaya ve müşterilerimizin beklentilerini yerine getirmeye yönelik gelişmiş kabiliyetler sunmaya odaklandı”.

Ticari uçaklar

Boeing "Ticari Uçaklar" biriminin, üçüncü çeyrek geliri, teslimatların sayı ve çeşit olarak artmasına bağlı olarak yüzde 10 artışla17.7 milyar dolara ulaştığına işaret edilen açıklamada, "Şirketin ticari uçaklardaki üçüncü çeyrek faaliyet kârı, daha yüksek Ar-Ge’yi ve hisse başı kâr azalışına yol açan, üretim programların güçlü performansı tarafından kısmen bertaraf edilen daha yüksek düzeydeki 787 teslimatlarını yansıtacak şekilde yüzde 10 düzeyinde gerçekleşti" denildi.

Boeing'in ilk 737 MAX uçağının son montajına başlandığı ve uçağın çalıştırmasının başarıldığı da vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"737 programı, 737 MAX uçağı için lansmandan bu yana toplam yaklaşık 2,900 adet kesin sipariş aldı.Şirket, bu çeyrek boyunca aynı zamanda 777X’in kesin konfigürasyonunu da tamamladı. 777X programı, ilk teslimatın planlandığı gibi 2020 yılında yapılmasını sağlayacak şekilde ilerliyor. Ticari Uçaklar, çeyrek boyunca 166 adet net sipariş aldı. 426 milyar dolar değerindeki yaklaşık 5.700 uçaktan oluşan bekleyen işler gücünü koruyor."

Savunma, uzay ve güvenlik

Boeing'in "Savunma, Uzay ve Güvenlik" biriminin üçüncü çeyrek geliri de 8.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Boeing Askeri Uçaklar’ın üçüncü çeyrek geliri, esasen F-15 kontrat görüşmelerinin bir sonucu olarak yüzde 15 artışla 4.1 milyar dolara yükseldi.

Açıklamada, Bu çeyrek boyunca BMA 13 adet P-8A Poseidon uçağı, 22 adet Apache helikopteri ve 15 adet Chinook helikopterine ilişkin kontrat imzalamaya hak kazandı. Çeyrek boyunca aynı zamanda şirket ve ABD Hava Kuvvetleri ekibi, KC-46A tanker uçağının ilk uçuşunu tamamladı" denildi.

Boeing'in Network ve Uzay Sistemleri’nin üçüncü çeyrek geliri, “Commercial Crew” programının artan hacmini yansıtacak şekilde 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşti ve faaliyet kârı da, program çeşitliğindeki çeşitliliğin uygunluğunu yansıtarak yüzde 11,5’e yükseldi.

"Bu çeyrek boyunca Boeing, NASA ile uluslar arası uzay istasyonu kontratı imzalamaya hak kazandı" denilen açıklamada, Küresel Hizmetler ve Destek biriminin de üçüncü çeyrek gelirinin, Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağı teslimatlarındaki zamanlamayı yansıtacak şekilde 2.2 milyar dolara indiği belirtildi ve şöyle devam edildi:

"Savunma, Uzay ve Güvenlik’in bekleyen işlerinin değeri 59 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın yüzde 40’ı uluslararası müşterilerden alınan siparişlerden oluşuyor. Görünüm Şirketin güncellenmiş 2015 mali verileri ve teslimatlara ilişkin tahminleri şirketin tüm birimlerindeki güçlü performansı yansıtıyor."