Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, "Türkiye için son derece önemli bir tarım ürünü olan fındıkta taban fiyat sistemi uygulanması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

TMO VE FİSKOBİRLİK ÇAĞRISI
Karan, yaptığı yazılı açıklamada, serbest piyasada 9 liranın altına düşen fındık fiyatına dikkati çekerek, fındıkta taban fiyatın şart olduğunu savundu. Avrupa ve Amerika'da "Mavi Badem" sisteminin uygulandığını belirten Karan, şunları kaydetti:

"Avrupa ve Amerika’da tarım ürünlerinde devlet kooperatifler aracılığıyla bir taban fiyat belirleyerek alım fiyatını bu taban fiyatın altına düşürmüyor. Türkiye için son derece önemli bir tarım ürünü olan fındıkta taban fiyat sistemi uygulanması gerekiyor. Hükumetin taban fiyatla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi veya FİSKOBİRLİK’i devreye sokması gerekiyor."

Karan, 2016 yılı fındık rekoltesinin 3’te 2’sinin borsa verilerine göre alınıp satıldığını vurgulayarak, "Geride 200 bin ton kabuklu fındık kaldı. Bu da 100 bin ton iç fındığa tekabül ediyor ve önümüzde daha 3 buçuk aylık gibi bir süre bulunuyor. İç ve dış tüketime bakıldığında, 100 bin ton iç fındık ihtiyacı karşılayamayacak." ifadelerini kullandı.