KARABÜK (AA) - Karabük Demir Çelik Fabrikalarında (KARDEMİR) Türkiye'nin "Fatma" adı verilen ilk yüksek fırının ayakları sergileniyor.

KARDEMİR Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yüksek fırına ait taşıyıcı ayaklardan üçünün Yüksek Fırınlar Bölgesi'ne monte edildiğini söyledi.

Yüksek fırınların, demir içerikli ham maddelerin metalürjik kok ile indirgenerek sıvı ham demirin elde edildiği tesisler olduğunu ifade eden Yılmaz, "Fatma ülkemizin ilk yüksek fırınıdır. Yüksek fırınların bir kadın tarafından ateşlenmesi, fırınlara doğurganlığın ve üretkenliğin simgesi olan kadın isimlerinin verilmesi dünyada bir gelenektir. Ülkemizin ilk yüksek fırınının devreye alınmasında da bu gelenek sürdürülmüş, yüksek fırın çalışanlarından Mehmet Yazıcı isimli işçimizin kız kardeşi olan Fatma Yazıcı, ikamet ettiği Belenköy’den fabrikaya gelmiş, fırını ateşlemiş ve yüksek fırın ismini, ateşleyen bu kızımızdan almıştır" ifadesini kullandı.

Yılmaz,  fırının 20 Ekim 2008 tarihine kadar geçen 69 yıllık faaliyet döneminde, toplam 8 milyon 524 bin 740 ton sıvı ham demir üretimi gerçekleştirdiğini, yerine yapılan tesisin ise aynı isimle üretimine devam ettiğini dile getirerek  fırının 8 taşıyıcı ayağından üçünü sergilediklerini kaydetti.