TOKAT (AA) - RECEP BİLEK-ENES SANSAR - Tokat Müftülüğünce başlatılan "Cami Öğrenci Evi" projesi kapsamında, kent merkezindeki 25 cami yakınında kiralanan öğrenci evlerinde 20'si kız 120 üniversite öğrencisine sıcak yuva imkanı sunuldu.

Tokat Müftüsü Ahmet Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje fikrinin 2014 yılındaki "Cami ve Gençlik" konusunun işlendiği Cami ve Din Görevlileri Haftası'nda çıktığını söyledi.

Din adamlarının görevinin aynı zamanda gençlere sahip çıkmak olduğunu ifade eden Erdem, gençlerin Allah'ın emaneti olduğu düşüncesiyle bu projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Erdem, projenin adını "Cami Öğrenci Evi" koyduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Burada asıl olan cami ile öğrenciyi bütünleştirmek. Hiç kopmayacak bir gönül bağı oluşturmak ki bu oluştu, Elhamdülillah. Şimdi düşünün, üniversite de okuyan bir öğrenci diyecek ki 'Tokat'ta A Cami cemaati bizim kiramızı ödedi. B Cami Öğrenci Evi'nde kaldık.' Türkiye'de değişik yerlerde görev aldıklarında kendilerine sorulduğu zaman siz öğrenciyken nerede kaldınız? 'Biz Tokat'ta Cami Öğrenci Evi'nde kaldık' diyecekler ve bu hiç unutulmayacak. Aynı şekilde o caminin imamı da müezzini de böylece sahip çıktıkları gençlerin gönüllerinde bir taht kurmuş olacaklar."

Kentte yaklaşık 30 bin kadar üniversite öğrencisinin bulunduğunu belirten Erdem, "Onlar Tokat'ın, bizlerin misafirleri. O gençlerin üniversiteyi bitirdiği zaman Tokat'tan memnun bir şekilde memleketlerine dönmeleri bizim bir gayemizdir. Aynı zamanda gençlerin bir tuzağa düşmemeleri, manen bir boşlukta kalmamaları da bizim bir gayemiz" dedi.

- "Cami kapılarında para toplamıyoruz"

İlk etapta öğrencilerin ev kiralarını ödediklerini anlatan Erdem, "Kesinlikle öğrencilerden herhangi bir ücret almıyoruz. Cami kapılarında para toplamıyoruz. Niçin? Çünkü bu gençleri rencide etmeyeceğiz. 'Cami kapılarında bizim için para topluyorlar' demeyecekler. Kendi camileri için de bu kiraya yardımcı olanlar var. Onlar bir liste yapılmıştır, tespit edilmiştir" diye konuştu.

Öğrencilere herhangi bir yönlendirme yapılmadığını dile getiren Erdem, projenin Diyanet İşleri Başkanlığınca beğeni gördüğünü, Tokat'ın projesi olduğunu aktardı.

- "Her biri bir caminin adını taşıyor"

2014 yılından, 2015 Cami ve Din Görevlileri Haftası'na kadar 25 Cami Öğrenci Evi'ne ulaştıklarına dikkati çeken Erdem, şöyle devam etti:

 "Her biri bir caminin adını taşıyor. 25 öğrenci evimizden 21 tanesi erkek öğrencilerin kaldığı evler ve burada 100 öğrenci kalıyor. 4 tanesi kız öğrencilerin kaldığı evler ve burada da 20 tane kız öğrencimiz kalıyor. Şu anda 120 tane üniversite öğrencisine camilerimiz ev sahipliği yapıyor. Şunu da belirtmek isterim. Erkek evlerinden sorumlu olan imam veya müezzin o evle ilgileniyorlar. Sadece kira ödemek değil. Özel sıkıntıları oluyor, dertleri oluyor kısaca onlarla hemhal oluyorlar. Onların dertlerine ortak oluyorlar aileleriyle irtibata geçiyorlar. Artık aileleri geliyor, çocuğunu müftülüğe emanet etmek istiyor. Kız öğrenci evlerimizle de bayan öğretmenlerimiz Kuran Kursu hocalarımız var, onlar ilgileniyorlar. 8 tane bayan görevlimiz var. O eve onlardan başkası giremez. Onlar girip çıkıp ilgileniyorlar. Şu anda geldiğimiz rakam çok fazla olmasa bile Tokat adına, Tokat Müftülüğü adına, Tokat'taki camiler adına sevindirici ve güzel bir proje."

Erdem, gençlerin son derece memnun olduklarını ifade ederek yemek masraflarını, elektrik ve su giderlerini ise öğrencilerin kendilerinin karşıladıklarını belirtti.

- "Devlet yurdundan ayrılanı almıyoruz"

Milli ve manevi değerlerine sahip, ülkesini vatanını, bayrağını, dinini seven bir neslin yetişmesinde müftülüğün küçücük bir katkısı olsun istediklerini vurgulayan Erdem, "Biz herhangi bir yerden öğrenci kapmaya çalışmıyoruz. Devlet yurdundan ayrılanı almıyoruz. Tokat'a gelmiş, kalacak yer bulamamış fakir olan öğrencilere kucak açıyoruz. Müftülük olarak ve camilerimizin evlerine yönlendiriyoruz" dedi.

Evlerin denetimini de müftülük tarafından yaptıklarını aktaran Erdem, bir gönül hizmeti sunduklarını ve bu gönül hizmetinde 50 imam, müezzin ve din görevlilerinin yarıştıklarını söyledi.

Erdem, diğer illerden proje başlatmak için arayanların olduğunu, projeyi başlatan illerin de bulunduğunu sözlerine ekledi.