SAMSUN (AA) - Samsun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü İbrahim Pazar, Kurban Bayramı sonrası et fiyatlarının artmaması için büyükbaş yerine küçükbaş hayvanların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Pazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda insanların kurbanlık olarak küçükbaş hayvan kesiminden uzaklaştığını, genellikle büyükbaş hayvan kestiklerini söyledi.

Hayvancılığın gelişmesi ve et fiyatlarının kontrol altına alınması için Kurban Bayramı'nda vatandaşların küçükbaş hayvan kesimine yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Pazar, "Vatandaşlarımız küçükbaş hayvan keserse hem yetiştiricimizi ayakta tutmuş hem de büyükbaş hayvan etinin daha fazla artmasını engellemiş olur. Tavsiyemiz küçükbaş hayvan kesimini ön planda tutmaları. Aslında lezzetli daha fazla, işçiliği daha kolaydır. Bir koçun kesimi 25-30 dakika sürmektedir" dedi.

Küçükbaş kurbanlıkların fiyatının genellikle 500 ila 900 lira arasında değiştiğini, canlı kilogram fiyatının ise 14-15 lira olduğunu anlatan Pazar, şunları kaydetti:

"Kurbanlığın önce gözlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Kurbanın gözünün kör, boynuzunun kırık olmaması lazım. Bunun dışında ise genel anlamda sağlıklı olması önemli. Koyunların üst damağında diş olmadığı için diş kontrolü zordur. Yaşlı koyunlarda alt dişlerde düşmeler olur. Anne boyunda olan her kuzu dinimizce kurbanlık olarak kesilebilir. Yaralı, genel sağlık durumu iyi olmayan, görünüşü hırpalanmış vaziyetteki hayvanlar sağlıksız hayvanlardır. Canlı, görünüşü güzel, hareketli, sağlıklı hayvanlar tercih edildiğinde herhangi bir sorun olmayacaktır."

Pazar, ırk özelliğine göre farklılık gösteren küçükbaş hayvanların bazılarının küçük, bazılarının ise daha büyük olduğuna dikkati çekerek, bölgede daha çok Karayaka cinsinin yetiştirildiğini sözlerine ekledi.