(Ayrıntılar eklendi.)
Ahmet Yıldırım / Dortmund, 19 Ağustos () - Almanya Parlementosu, Yunanistan'ın Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka ile yaptığı toplam 86 milyar euro krediyi kapsayan yeni anlaşmayı kabul etti.

Almanya kamuoyunda büyük tartışma başlatan paket, Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin sunumu ve milletvekillerinin lehte ve aleyhte konuşmalarının ardından yapılan oylamada, 454 milletvekili “evet”, 113 milletvekili “hayır” ve 18 milletvekili ise “çekimser” oy kullandı.

Yunanistan'ın yeni kredi anlaşması 14 Ağustos Cuma günü Yunanistan Parlamentosu'nda onaylandıktan sonra, aynı gün Eurogrup toplantısında görüşülüp, destekleme kararı alınmıştı.

Alman Parlamentosu yaptığı oylamada, Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye Avrupa İstikrar Fonu’nda (ESM) Alman temsilcisi olarak kredi paketini onaylama yetkisi verdi. Paket, Almanya tarafından nihai olarak Schäuble’nin atacağı imzayla kabul edilmiş olacak.

Yunansitan’ın Troyka ile imzaladığı ve kredi paketi kapsamında bankacılık sistemine 25 milyar euro verilecek. Bunun 10 milyar euroluk bölümü paket onaylanınca hemen, geri kalanı ise 15 Kasım’a kadar aktarılacak. Eski borçların kapatılması için de Kasım sonuna kadar 3 milyar euro verilecek. Kredi paketi kapsamında Yunanistan’ın yapacağı reformlara bağlı olarak, 2018’in Ağustos ayına kadar, vadeleri 2048-2050 yıllarında dolacak toplam 86 milyara euro kredi verilmesi öngörülüyor.

Yunanistan’da, hükümetin Troyka ile yaptığı toplam 86 milyar euroluk yeni kredi anlaşması sonrasında ilk özelleştirme de, Almanya Parlamentosu oylamasından bir gün önce açıklandı. Sol hükümet dönemindeki ilk olma özelliğini de taşıyan özelleştirme ile aralarında Selanik, Korfu, Rodos, Hania, Kos, Midilli, Santorini ve Mykonos gibi işlek havaalanlarının da bulunduğu toplam 14 havaalanının işletme hakı 40 yıllığına Alman şirket Fraport'a devrediliyor.

Fraport, havalimanlarının işletme hakkı için tek seferde 1 milyar 234 milyon euro verecek ve her yıl da 22.9 milyon euro ödeme yapacak. Syriza hükümetinin ilk özelleştirme projesi olan bu proje 14 Ağustos’ta yasalaşan memorandumda da yer alıyordu.

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi de, bu gelişmeler üzerine Yunanistan'ın kredi notunu yükseltti. Fitch'ten yapılan açıklamada, Yunanistan'ın "CC" olan ülke kredi notunun "CCC" düzeyine yükseltildiği belirtildi. Fitch, kredi anlaşmasının ardından yapılan ilk özelleştirmenin ilan edilmesinden hemen sonra açıkladığı not artışına gerekçe olarak, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki yeni kredi anlaşmasının yapılmış olmasını ve anlaşmanın iki tarafta da onaylanmasını gösterdi.