Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın  (FETÖ/PDY) avukat yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında eski MHP  milletvekili Meral Akşener'in, Dink cinayeti davası sanığı Erhan Tuncel'in ve  eski emniyet müdürlerinin avukatlarının da aralarında bulunduğu 30 şüphelinin  tutuklanmasına karar verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz tarafından yürütülen  soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerinin ardından  adliyeye sevk edilen Akşener'in avukatı Nuri Polat, Tuncel'in avukatı Erdoğan  Soruklu ve hakkında FETÖ'den dava açılan eski emniyet müdürlerinin avukatlığını  yapan Nazif Aktaş ile Seyfettin Dayan'ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin  ifadeleri alındı.

Savcılık, şüpheli avukatlardan 31'ini tutuklanmaları, 7'sini de adli  kontrol talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti. Nöbetçi hakimlikçe sorguları  yapılan Nuri Polat, Erdoğan Soruklu, Nazif Aktaş ve Seyfettin Dayan'ın da  aralarında bulunduğu 30 avukat tutuklanırken, 8 avukat da adli kontrol şartıyla  serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında 25 avukatın örgütün şifreli haberleşme programı  "ByLock" kullanıcısı olduğu, diğer şüphelilerin ise "ByLock" kullanan başka  şahıslarla telefon irtibatı bulunduğu tespit edildi.

Savcılığın sevk yazısında, "şüphelilerin avukatlık mesleğini yapıyor  görünümü altında FETÖ/PDY'nin amaçlarını gerçekleştirmek için eylem ve işlemlerde  bulunduğu, kriptolojik iletişim programı ByLock'u kullanarak örgütsel birliktelik  ve tavır sergiledikleri, o dönem itibarıyla örgüt finansmanını sağlayan Bank  Asya'ya örgüt talimatlarına uyarak mevduat yatırıp veya mevduat artışı  yaptıkları, örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda algı oluşturmak suretiyle  FETÖ/PDY'ye üye olma suçunu" işledikleri belirtildi.

Operasyon kapsamında 42 avukat gözaltına alınmış, 3'ü emniyetten  serbest bırakılmıştı. Avukatlardan 1 kişi de adli kontrol hükümleri uygulanarak  salıverilmişti.

Kaynak:Milliyet