Başbakan Ahmet Davutoğlu Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu. Konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Putin'e seslenen Başbakan, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili empati yapmasını istedi ve 'Aynı şeyi biz yapsaydık, Ukrayna savaşı sırasında uçaklarımızla sınırınızı ihlal edip Doğu Ukrayna'yı bombalasaydık acaba ne yapardınız. Siz şimdi Türkmen kardeşlerimizi bombalıyorsunuz' ifadelerini kullandı.
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Muhalefetin uzlaşmaz tutumu sonucunda vatandaşımız 1 Kasım'da milletimiz Ak Parti'yi tek başına iş başına getirdi.
İnşallah darbe anayasalarını yürürlükten kaldıracağız. Küresel kriz sonrasında da dünyada istihdamı en hızlı artıran ülkelerden biri olduk. Son 13 yılda iş gücümüz 8 milyon 544 bin kişi arttı. İstihdamda 7 milyon artış oldu.
Filistin'de Arakan'da ellerini açıp Türkiye'ye dua eden, Türkiye için dua ettikleri Allah'a hamdolsun.
PUTİN'E SORUYORUM

Putin'e empati yapma çağrısında bulundum. Bir kez düşünsünler, Ukrayna devleti süren savaş içerisinde Türkiye'den destek isteseydi ve Doğu Ukrayna'ya hava operasyonu yapsaydık, bu arada Rusya sınırından girerek oraları bombalasaydık acaba Rusya'nın tavrı ne olurdu. Türkiye-Suriye sınırı Rusya toprağı değildi. Ancak Rusya barbar Esed rejimine desteğe gelip oradaki kardeşimizi olan Bayırbucak Türkmenlerini Türkiye hava sahasını kullanarak vurmak istediklerine defaatlerce uyardık ama bizi anlamadılar anlamak istemediler. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Suriye halkı Türklerin kardeşidir ve onlar için gerekli her şeyi yapacağız.
TÜRKİYE DÜŞMANI BİR DEVLETE İZİN VERMEYECEĞİZ

Her türlü fikir alışverişine hazırız, her türlü konuşmaya hazırız, ama bize bir şey dikte edilmesini asla kabul etmeyiz. Gözümüzün önünde Türkmenlerin katledilmesine sessiz kalmamız bekleniyorsa sessiz kalmadık kalmayacağız. Şam'da Türkiye'ye düşman bir ülkenin kurulmasını seyretmeyeceğiz.
BEN BU MİLLETLE GURUR DUYUYORUM

Suriye nüfusunun yüzde 15'i Türkiye'de yaşıyor. Kilis'te Suriyelilerin sayısı Türklerin sayısını geçti. Bu ne aziz millet ki tek bir kelam etmeden tek bir kelam etmeden her türlü desteği verdi. Ben bu milletle gurur duyuyorum.
UMARIM RUSYA KARARLARINI GÖZDEN GEÇİRİR

Rusya ile ilişkilerimizin bozulmaması her iki ülkenin de menfaatinedir. Ukrayna dolayısıyla ekonomik yaptırımlara maruz kaldığında Türkiye bu yaptırımları uygulamadı. Çünkü biz dost ve komşu ülkelere prensip olarak yaptırıma karşıyız. Şimdi de başkalarının kendilerine uyguladığı ambargolardan rahatsız olan Rusya'nın Türkiye'ye ambargo koymayı planlaması karşılıklı ilişkiye aykırıdır. Ümit ederiz Rusya bu kararlarını gözden geçirir.
Biz her türlü tedbiri almaya hazırız. Buna gücümüz yetecek durumumuz var. B planımız C planımızı hazırlar öyle yola çıkarız.
Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yok.

Musul'un 30 km kuzeyinde eğitim kampı kuruldu. Bu yeni bir kampta değil, DAEŞ'e karşı mücadelede peşmergeyi eğitmek için oradayız. O bölgenin korunması için rutin rotasyon faaliyetleri yapılmaktadır. İki ülkenin savunma bakanlarının bugün telefonla görüşmeleri söz konusudur. Ayrıca Irak Savunma Bakanı'nın da yakında ülkemizi ziyaret etmesi söz konusudur. Biz de aynı zamanda Bağdat'ı ziyaret edeceğiz.
Sur'da hendekleri kapatanlar ne bizim ne muhalefetin arkadaşıdırlar. Sayın Kılıçdaroğlu umarım bir daha bu alçaklara 'arkadaşım' diye hitap etmez. Nusaybin'de kardeşlerimizin hayatını zindan eden teröristlere karşı mücadele edeceğiz.

HABER7