İstanbul’da ulaşımın rahatlatılması amacıyla hayata geçirilecek Havaray projelerinin ilkine Tuzla’dan başlanıyor. Şubat ayında ihalesi yapılacak proje, İstanbul’un cazibe merkezlerinden biri olmaya aday Tuzla Marina’ya bağlanacak. Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, "Havaray projesinin İstanbul’da ilk Tuzla’dan başlaması, ‘İstanbul Tuzla’dan Başlar’ sloganımıza da uydu" şeklinde konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin belli noktalarında hayata geçirilmesi planlanan Havaray projesinin yapımına Tuzla’dan başlanıyor. 2 Şubat’ta ihalesi yapılacak yaklaşık 5 kilometrelik Havaray projesinin etüt çalışmalarının ardından yapımına başlanacak.
PROJE, TÜRKİYE’NİN 3’ÜNCÜ MARİNASINA BAĞLANTI OLUŞTURACAK
Havaray projesi İstanbul’un en önemli projeleri arasında gösterilen ve yapımı devam eden Tuzla Viport Marin’e kadar gelecek. 520 bin metrekare alana inşa edilen yaklaşık 350 milyon Dolara mal olması planlanan marina da eğlence merkezlerinden, 5 yıldızlı otele, AVM’den oyun parklarına kadar birçok tesis bulunacak. Tuzla Marina, 2015 yılının Mayıs ayında hizmete açılacak. Türkiye’nin yat kapasitesi bakımından en büyük 3’üncü marinası olan Tuzla Marina’da 2 bin kişi de istihdam edilecek.
Şubat ayında ihalesi yapılacak havaray projesine ilişkin bilgiler veren Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Havaray projesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 7-8 yerde ortaya koymuş olduğu projelerden bir tanesi. Ama özellikle de Tuzla’daki projenin ilçedeki kuzey ve güney hattında özellikle de yolcu taşımasına kolaylık sağlaması açsından bir marina projemizin de olması nedeniyle çok fazla turist alacağımız düşüncesiyle Tuzla’daki projenin ilk önce hayata geçirilmesi konusunda, Büyükşehir Belediye Başkanımızın takdiriyle beraber ortaya çıkan bir projedir. Havaray projesi İstanbul’da ilk Tuzla’dan başlaması, ‘İstanbul Tuzla’dan Başlar’ sloganımıza da uydu” şeklinde konuştu.
PROJE, BAĞLANTI GÜZERGAHLARINI BİRLEŞTİRECEK
Tuzla’dan ana ulaşım noktalarının geçtiğini kaydeden Başkan Yazıcı, “Hem E5 güzergahının TEM güzergahının, aynı zamanda 3’üncü köprü güzergahının da Tuzla’dan geçtiğini düşündüğümüzde, Marmaray projesinin Tuzla’dan geçen 3 istasyonunun olması bunlarla beraber 2018-2019 yılı projelerinde Metro’nun gelecek olması artık, doğu ve batı hattındaki İstanbul’da bağlantımızı sağlarken, kuzey-güney hattında da özellikle çok turist alacağımız bölgede de bir şekilde bu vatandaşlarımızın bu akslarla birleştirilmesi gerekiyordu. Havaray projesi, Büyükşehir Belediyemizin Tuzla’da önemli projelerinden bir tanesidir. Bu bizim için gurur verici bir durum. İnşallah önümüzdeki günlerde yapılacak olan ihalesiyle beraber hayata geçirilecek atılımları beraber göreceğiz” dedi.
HEDEF, 25 MİLYON TURİST
Tuzla’da yapımı devam eden ve İstanbul’un en önemli projeleri arasında gösterilen Tuzla Viaport Marin’in yapım aşamasına ilişkin bilgileri de aktaran Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, “İstanbul’un merkezle olan güzergahın altında ciddi bir nüfus yaşıyor. Dolayısıyla birinci olarak bu nüfusun ulaşım akslarıyla, havarayla sağlanması, ikinci olarak da marina projemiz var ki yıllık 20-35 milyon turist beklediğimiz marina projesinde Tuzla sahiline gerçekten ciddi derecede bir akım olacağını hem kara yollarının düzenlenmesi, hem otoparkların düzenlenmesi, aynı zamanda Marmaray, E5 ve Metro’yla bağlantılı bir havaray projesi Tuzlamıza çok trafik yükü getirmeden yıllık 20-25 milyon gibi ciddi bir ziyaretçiyi ağırlamak gibi önemli bir şeyi hedefliyoruz ki marina Mayıs ayında açılacak” diye konuştu.
“DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK DİYEBİLİRİZ”
Şadi Yazıcı, “Marina 2010 yılında başladığımız bizim için vizyon projelerinden bir tanesi, İstanbul için vizyon projelerden bir tanesi. Ben ülkemiz için önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü örneği açısından bu kadar kompleks dünyada yok diyebileceğimiz iddialı bir proje. Tuzla’nın bir merkezi yoktu. Bir merkez olmayınca bir alışveriş merkezinin, bir eğlence merkezinin aynı zamanda konaklama tesislerinin ve 830 teknenin olduğu ciddi bir kompleks oluşturuluyor. 200 teknelik de balıkçı barınağının bulunacağı bir kompleks” ifadelerini kullandı.
PROJEDE SOSYAL DONATI ALANLARI YER ALIYOR
Proje içerisinde birçok sosyal alanın bulunacağını da aktaran Başkan Yazıcı, “Bu kompleksin içerisinde ciddi bir alışveriş imkanının olacağı merkezler. Denizin üzerinde ilk defa böyle bir tesis kuruluyor. 20’ye yakın oyun grubuyla beraber önemli bir merkez oluşturuluyor. Bunun yanı sıra 200 yataklı 5 yıldızlı bir oteliyle ve marinasıyla beraber önemli bir yer oldu. Bununla da kalınmadı bir akvaryum projesi geliştirildi. Dünyanın en vahşi hayvanları ve tropikal okyanuslarda yaşayan hayvanlar akvaryumda gösterilecek” dedi.
“İSTANBUL TURİZMİNE YÜZDE 10 ETKİ EDER”
Marina projesi hakkında iddialı konuşan Yazıcı, "İhaleyi alan firma da çok iddialıydı çünkü ihale çok büyüktü. İstanbul’un yüzde 10 turizmine etki edecek derecede dışarıdan da turist alacağımız ciddi bir proje olduğuna inanıyoruz. Burayı mutlaka birileri görmek isteyecekler. İstanbul’daki herkes görmek isteyecek. Tuzla marina da herkesin nefes almak için geleceği önemli bir proje olacaktır. İstanbul’da görülmesi gereken mekanlardan olacaktır diyoruz" şeklinde konuştu.