KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da olumsuz hava şartları nedeni ile bal üretiminde düşüş yaşandığı bildirildi.

Tosya Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı İhsan Koçgözlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, yılda 60 ton bal üretilen ilçede, bu yıl arıların olumsuz hava şartları nedeniyle bal yapmadığını söyledi.

Koçgözlü, sanayinin ardından tarım ve hayvancılığın ilçenin en önemli gelir kaynağı olduğunu belirtti.

''Devletimizin sağladığı destekler ve ürünlerin para etmesi nedeniyle ilçemizde yıldan yıla aracılık çoğalmaktadır. Çok fazla bir yatırım gerektirmeyen arıcılık, çiftçilerimiz için ek bir gelir kapısı olmasının yanında, kırsal kalkınmaya da destek olmaktadır" diyen Koçgözlü, şunları kaydetti:

"Ama maalesef son zamanlarda piyasaya sürülen sahte bal, üreticiye güveni azalttı. Doğal olmayan bal, doğal yolla üretilen balın fiyatını  da düşürdüğü için üreticilerimiz zor durumda kalıyor. En kısa süre içerisinde, üretici ile alıcı arasındaki güvenin tekrar inşa edilmesi  gerekmektedir. Sahte bal sorunu ile uğraşan üreticilerimizi bu sene bir de bal rekoltesi vurdu. Havaların aşırı yağışlı gitmesi nedeniyle, gerektiği kadar dışarı çıkamayan arılar yeteri kadar bal yapamadı. Aşağıkayı köyünde  bulunan yaklaşık bin arı kovanını tek tek incelediğimizde hiç bal olmadığını gördük. Süzme Tosya balının kilosunun 40 liraya alıcı bulduğu göz önüne alındığında yılda 60 ton bal üreten arıcıların zararları ortaya çıkmaktadır."