Ordu’da uzun yıllardır şimşir ağacından yapılan mutfak eşyalarının satışını yapan Ali Kemal Dumanoğlu, sağlıklı yaşam için tahta kaşık kullanılması tavsiyesinde bulundu.
Şimşirden yapılmış kepçe, kaşık, havan, oklava gibi ürünlerin satışını yapan Ali Kemal Dumanoğlu, ev kadınlarına önerilerde bulundu. Dumanoğlu, “Ev kadınları tavam çizilmesin diye tahta kaşık kullanıyor. Oysa sağlıklı yaşamak için de tahta kaşık kullanılmalıdır. Eski dönemlerde kullandığımız üründen tükettiğimiz ürüne kadar her şey organikti. Şimdi ise her şey yapay oldu. Bunun için tavam çizilmesin diye şimşir kaşık ya da kepçe almasınlar. Sağlıklı yaşamak için de şimşir kaşık kullansınlar” dedi.
“METAL KAŞIK DİŞLERE ZARAR VERİR”
Metal kaşık ile tahta kaşık arasındaki farkın birçok insan tarafından bilinmediğini vurgulayan Dumanoğlu, “Metal kaşık dişlere zarar verir. Tahta kaşıklar ise doğallığı korur. Bunları yaparken de doğaya zarar vermemeliyiz. Çünkü bu tahta kaşıklar köknar ve şimşir ağaçlarından yapılıyor. Bu ağaçlarda özelliğinden dolayı kolay yetişmiyor. Ordu’da bu işi yapan kişiler çok azaldı. Safranbolu ve Bartın el sanatları bakımından Türkiye’nin önde gelen illerindendir. Çünkü bu işi yapan usta sayısı bir parmağın sayısını geçmiyor. Kültürel olarak da, meslek olarak da bu işe sıcak bakılmıyor” diye konuştu.