SAMSUN'DA KANSERLE MÜCADELE

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, kanserle mücadelede kayıtçılığın önemine değinerek, "Amacımız kanser hastalarının hiçbir şekilde atlanmadan tanısına, tedavisine, kaydına yönelik çalışmaların niteliğinin artırılmasıdır" dedi.

"NİTELİĞİ ARTIRMAK AMACIMIZ"

“Kanser Kayıt ve İnsidans Projesi” kapsamında, Samsun Kanser Kayıt Merkezi'nin çalışmalarını daha ileri seviyeye taşımasına katkı sağlayacak Can Reg-5 Bilgisayar Programı Eğitimi, Samsun'da başladı. Eğitim ve kanserle mücadeleye yönelik çalışmalar hakkında Samsun Medya Grubu'na özel açıklamalarda bulunan Oruç, "Kanser kayıtçılığı hakkında bir eğitimler şehrimizde başladı. Samsun, kayıtçılık konusunda öncü olan illerimizden birisi. Türkiye'de kanser kayıtçılığı 1992 yılında başlamış. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Entitüsü tarafından geliştirilen programlarla kayıtçılık daha nitelikli hale getirilmiştir. Samsun, kanser kayıtçılığı konusunda uluslararası akredite alan Türkiye'deki 8 ilden biri. Sağlık Bakanlığı'ndan, Dünya Sağlık Örgütü'nün İzmir'deki Kanser Kayıt Ofisi'nden gelen arkadaşlarımız, 3 gün boyunca personelimize eğitim verecek. Amacımız kanser hastalarının hiçbir şekilde atlanmadan tanısına, tedavisine, kaydına yönelik çalışmaların niteliğinin artırılmasıdır. Toplum sağlığı için bunun önemi çok fazla. Bildiğimiz üzere kanser son zamanlarda yaygınlaştı. Bu anlamda tanı koysak da kaydını etkin bir şekilde yaparak kendisine, ailesine, çevresine ve topluma etkilerini önleyecek şekilde harekete geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR"

"Kanserle ilgili mücadelede farkındalığı artırıcı çalışmalar var" diyen Oruç sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Biz de Samsun'da özellikle kanser taramaları konusunda hem farkındalık hem de bilinç artsın diye çalışmalara devam ediyoruz. KETEM birimimizde kanser tarama merkezlerimiz var. Burada taramalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu taramalar halk sağlığı için olmazsa olmazımız. Ne kadar erken tanı alırsak, tedavisinde de o kadar başarılı oluyoruz." 

"SAMSUN'UN VERİLERİ KABUL GÖRÜYOR"

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kanser Dairesi Başkanlığı Birim Sorumlusu Dr. Ege Hamavioğlu ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: "
Kanserle mücadelenin temel noktası kanser kayıtçılığı. Elimizdeki verileri görüp, çalışmlarımızı o şekilde yönlendiriyoruz. Hangi kanser türünün daha sık, hangi türün daha az görüldüğünü belirleyebiliyoruz. Bunun sonrasında da kanseri önleme ve kanserden korunma çalışmaları yapıyoruz. Samsun, kanser kayıtçılığında çok önemli bir yer teşkil ediyor. 2005'ten beri kanser kayıtçılığı yapılıyor ve uluslararası platformda kabul gören verileri var Samsun'un. Kanser vakalarında erkan teşhis çok önemli. Vatandaşlarımıza KETEM'lerde ücretsiz bir şekilde taramalar yapıyoruz. Kanser erken teşhis edildiği zaman tedavisi kolay oluyor, iyileşme süreci kısalıyor."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.