İstanbul Adalet Sarayı’nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın teröristler tarafından vurularak şehit edilmesi olayı Erzincan’da kınandı.
Erzincan Adliye Sarayı önünde toplanan hakimler, savcılar ve avukatlar yaşanan saldırıyı lanetledi.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir terör olaylarından bir tanesinin de toplumu karşı karşıya getirip düşman yapmak, huzuru bozmak ve bunu yapmak içinde ellerinden geldiği kadar dokunulmaz yerlere girmeye çalıştıklarını ifade ederek, yapılan bu saldırı sonucunda şehit olan meslektaşımızın tek bir amacı vardı oda evine ekmek götürmekti. Yaralı ölen Berkin Elvan’da evine ekmek götürüyordu. İkisi de aynı amaçla gidiyordu. Cumhuriyet Savcımızın gayretleri sonucunda zaten bunun ortaya çıkaracağına inanıyorduk. Hakimleri, savcıları, savunmanın önemli bir ayağı olan avukatları karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar ve Avukat süsü vererek içeriye giriyorlar. Avukatlarımız bizim için çok önemlidir. Avukatlarımızda bu konuda son derece duyarlı ve hep bir aradayız. Bunun failleri kimse onların ortaya çıkarılması içinde avukatlarımız mücadele vermektedir. Şehit düşen Cumhuriyet Savcımızın ilk görev yeri Erzincan’ın Çayırlı ilçesiydi, göreve burada başlamış. Keşke sonu böyle olmasaydı. Artık hakimlerimize, savcılarımıza, avukatlarımıza eller uzanmasın, bunu istiyoruz. Hak uğruna, savunma hakkı uğruna mücadele eden insanların artık zarar görmesini istemiyoruz.” dedi.
Erzincan Baro Başkanı Avukat Cemalettin Özer ise bu olayın en kutsal hak olan yaşama hakkına yönelik bir terör olayı olduğunu ifade ederek, İddia, savunma ve karar merciinden oluşan yargı erkine karşı şiddetle ve şantajla adaletin tesis edilemeyeceğini tüm kamuoyuna açıkça duyururuz. Olaydan avukatları onların adliyeye giriş biçimlerini sorumlu tutmayan ve haksız ithamları kabul etmek mümkün değildir. Saldırganlar avukat değillerdir. Varlık sebebi hukukun üstünlüğünü hak ve özgürlüklerini korumak olan avukatların bu müessif olaydan hareketle hedef haline getirilmesi sorumlu tutulmaya çalışılması kabul edilemez. “ diyerek meslektaşlarının açıklamalarında çok dikkatli ve soğukkanlı olması, eksik ve yanlış bir takım bilgilerle hukuk camiasının kenetlenmesine zarar verebilecek bütün bir avukat camiasını rencide edebilecek haksız ve zamansız açıklamalarda bulunmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.
Son olarak açıklamada bulunan Erzincan Cumhuriyet Savcısı Burhan Sac ise İstanbul Adliyesi’nden gelen haberle çok büyük bir acı içerisinde kaldıklarını ifade ederek, Biz Cumhuriyet Savcıları çarşıda eşimizin yanında vurulduk, lojmanın girişinde vurulduk, Adliye’de makam odamızda vurulduk ama doğruluktan, adaletten, hak ve hukuktan hiçbir zaman ayrılmadık. Bir Cumhuriyet Savcısı olarak Berkin Elvan’ın da savcısıyız, dışarıdaki polisinde savcısıyız, karşı tarafta bizleri izleyen insanlarımızın da savcısıyız, biz herkesin savcısıyız. Her türlü siyasi düşünceden arıtılmış bir şekilde görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Burada bir çok zorlukla, ailesini bırakarak gelip, canla başla görev yapan, hafta sonu gelerek görev yapan, akşamları geç çıkarak görev yapan, evine dosya götürerek görev yapan arkadaşlarımız var. Hepimizin ortak amacı adaleti tesis etme, hakkı hakkına teslim etmektir. Bu anlamda bu saldırıların bizleri yıldırmayacağını, görevimizi daha azimli bir şekilde yapacağımıza herkesin huzurunda bir Cumhuriyet Savcısı olarak söz veriyorum.” dedi.