Damızlık ipek böcekçiliği ile meşhur İnegöl’ün İhsaniye köyünde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ipek halı dokuma evinde sona gelindi. Bir hafta içerisinde restorasyon çalışmaları tamamlanacak olan dokuma evinde köy kadınları ipek halı dokuyacak.
Yaklaşık 300 bin liraya olacak dokuma evi binasındaki çalışmaları inceleyen İhsaniye Muhtarı Hayati Çiçek, atölye ve öğretmen evi restorasyonunun sonuna gelindiğini, bir ay içerisinde atölyenin faaliyete geçerek mahallede ikamet eden kadınlara istihdam imkanı sağlanacağını ifade etti. İhsaniye’de yıllardan bu yana damızlık ipek böçekçiliği yapıldığını ifade eden Çiçek, “Geçtiğimiz yıllarda dut fidanları dikilmişti. Bunun akabinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı ile ortaklaşa proje geliştirdik. Belediye eliyle mahallemizde halı dokuma evi kuruluyor. Taşımalı eğitime geçilince okul binamız ve lojmanız atıl durumda kaldı. Eski okul binamız ve lojmanımızın restorasyonu yapılıyor. Bir hafta içinde bize teslim edilecek. Yaklaşık 300 bin liralık bir proje” dedi.
Muhtar Çiçek, “Kadınlarımız, ipek halı dokuma evinde istihdam edilecek. 20 sene önce mahallemizde ipek halı dokuma işi yapıldı. O dönemdeki gençler şu an 40’lı yaşlarda. Dokuma işini biliyorlar. Usta kadınlar hem dokuma işi yapacak, hem de gençlerimize meslek öğretmiş olacaklar. BUSMEK ya buraya bir öğretmen görevlendirecek ya da mahallemizde usta bir kadın hoca olacak. Ortalama aylık 800 lira civarında kişi başına gelir elde edilecek” diye konuştu.
Üretilen ipek halıların Büyükşehir Belediyesi eliyle pazarlanacağını ifade eden Çiçek, “İpek halı çok değerli. Halının boyutuna göre fiyatları değişiyor. 2-3 bin lira civarında fiyatlara satılıyor. Ayrıca İş-Kur bu kursa katılarak iş sahibi olanlara bir ücret ödeyecek. Bu sayede ipek böcekçiliğini de geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.