ÇORUM (AA) - İskilipli Atıf Hoca'nın torunu Ahmet Faruk İmal, bir konuşmasında Osmanlı'nın son döneminde yaşamış İslam alimlerine ve İskilipli Atıf Hoca'ya hakaret ettiğini öne sürdüğü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'ye tepki gösterdi.

İmal yaptığı yazılı açıklamada, dedesi İskilipli Atıf Hoca'nın zulme uğramış, inancı yüzünden canı alınmış bir alim olduğunu belirterek, terörü lanetleme yürüyüşü gibi bir ortamda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü tarafından küfür derecesinde hakarete uğramasının kendilerini ve kamuoyunu üzdüğünü belirtti.

Talihsiz açıklamanın insani temelleri olmadığı gibi gerçeklerle de ilgisi bulunmadığına işaret eden İmal, özellikle son 4-5 yıldır yaşanan tartışmalar sürecinde İstiklal Mahkemeleri'nin kayıtlarının yer aldığı belgelerle bunun gerek akrabaları, gerekse tarihçiler, yazarlar, araştırmacılar tarafından net bir şekilde ortaya konulduğunu anlattı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı, şehir eminliği gibi bir etiket taşıyan Hüseyin Sözlü'nün, İskilipli Atıf Hoca hakkındaki "ahlak, edep, izan, insaf, namus gibi her türlü insani duygudan eksik açıklamalarının" ülke gündemini meşgul ettiğini belirten İmal, şunları kaydetti:

"Hüseyin Sözlü, siyasi kaygılar ve ucuz kalıplarla oy devşirmeye çalıştığı kirli siyasetine, milli şairimiz Mehmet Akif'i de güya karşı tez olarak alet etmiştir ama Mehmet Akif'in, dil uzattığı Mehmet Atıf'ın yakın arkadaşı ve fikirdaşı olduğunu bilmeyecek kadar aciz ve cahil olduğunu da göstermiştir.

Hüseyin Sözlü söylemleriyle densizlik yapmıştır. Gerek Çorum, gerekse Türkiye kamuoyunda gerekli cevabı almıştır. Son birkaç gündür sivil toplum kuruluşları, insani hassasiyet taşıyan kurum ve kişilerden, derneklerden kendisine gereken cevap verilmiştir. Ancak bizzat tarafımıza iletilen ve takip ettiğimiz tepkilerden anlıyoruz ki bu tartışmalar bizler kadar Hüseyin Sözlü'nün sadece fiziken dahil olduğuna inandığımız MHP'li ve milliyetçi, muhafazakar, ülkücü camiayı da yaralamıştır.

Konunun partileri ve camialarına mal edilmemesi gerektiği yönünde tepkileri vardır. MHP ve camianın bu suçlamalarının boşa çıkarması, bir görev ve sorumluluk olarak kendilerine düşmektedir. Genel merkez veya genel başkan tarafından, en azından MHP Çorum İl Başkanlığından yapılacak bir açıklama talep ve beklentimizdir."

Türkiye'nin hassas bir dönemden geçtiğini vurgulayan İmal, "Dedem Atıf Hoca da dahil, hiçbir konu inançtan, vatandan, millet ve bayraktan daha kıymetli değildir. Vatanımız, milletimiz, bayrağımız, şehitlerimiz adına tek yumruk olma zamanı iken, bunun zemini aranırken MHP kurumsal kimliğini temsil edecek bir açıklama, bütün bu gereksiz tartışmalara bir nokta koyar kanaatindeyiz. Yoksa Hüseyin Sözlü gibi insanların sözlerinin nazarımızda zerre-i miskal kıymeti yoktur" ifadelerini kullandı.