Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, fındık rekolte tartışmalarına değinerek, “Resmi rekolte çalışmaları için henüz erkendir. Açıklanan rekolteler tamamen bir tahmin ve öngörüdür” dedi.
Son günlerde fındık sektöründe yeni sezonun fındık rekoltesi miktarında tartışmalar başladığına dikkat çeken Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, “Fındıkta sağlıklı bir rekolte tahmini için Haziran sonu ve Temmuz başı gibi çotanak sayımı yapılması gerektiği bilimsel bir gerçektir. Bu bile bazen yanıltıcı olabilmektedir. Yaz kuraklığı tahmin edilen rekolteyi olumsuz etkileyebilmektedir” diye konuştu.
Resmi rekolte çalışmasının 2006 yılından bu yana Gıda tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde olduğunu, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüklerince oluşturulan bir ‘Rekolte Tespit Komisyonu’ Haziran ayı sonuna doğru çalışmalarını yapmaya başladığını ve bulgularını bir tutanakla zabıt altına alıp ilan ettiğine dikkat çeken Kahraman, “Bu komisyonda Ticaret Borsaları, Ticaret Ve Sanayi Odaları, Ziraat Odaları, İhracatçılar Birliği, Fiskobirlik, Fındık Araştırma İstasyonu gibi birçok kurum ve kuruluşun temsilcisi yer almaktadır. İşin ilginç yanı tüm bu kuruluşların temsilcileri o tutanağa imza atarken öncesinde ve sonrasında farklı rekolte öngörülerinde bulunuyor olmalarıdır” şeklinde konuştu..
Diğer bir önemli konunun ise 2013 sezonuyla birlikte her yıl Ocak ayında, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılan ‘Karanfil Sayım’nın artık yapılmayacağını vurgulayan Ziver Kahraman, şöyle konuştu: “2006 yılından bu zamana kadar, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilen rekolte tespit çalışmalarının bizdeki manası ve karşılığı şudur; bu çalışmalar neticesinde ortaya konulan rakamalar resmi niteliktedir. Bir komisyon marifetiyle ortaya konulduğu için de en azından şeklen, mutabakata dayalıdır. An itibariyle resmi rekolte ortaya konulmuş değildir. Resmi rekolte çalışmaları için de henüz çok erkendir. Geçmiş sezonlarda nasıl olduysa bu sezonda da, zamanı geldiğinde, usulü dairesinde rekolte tespit çalışmaları yapılacaktır. Bunun dışında açıklanan rekolteler resmi mahiyette olmayıp tamamen bir öngörü, bir fikir beyanıdır. Ve bizlerin, hiç kimseyi, öngörü ve fikirlerinden dolayı eleştirmek, yermek ya da hakaret etmek gibi bir tavrı olamaz”.