Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından gözaltına alınan Burkina Faso Geçici Devlet Başkanı Kafando, Başbakan Zida ve bakanlara "dokunulmaması" uyarısında bulunuldu.

Burkina Faso'daki askeri darbe girişimi, Afrika Birliği, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO/ECOWAS), Birleşmiş Milletler (BM) ve Fas tarafından kınandı.

Afrika Birliği, CEDEAO/ECOWAS ile BM'den yapılan ve Afrika Birliği'nin internet sitesinde yayınlanan ortak yazılı açıklamada, "Afrika Birliği, CEDEAO/ECOWAS ile BM, bu kabul edilemez gözaltına alma suçunu işleyenlerin, Geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yakup İshak Zida ve bakanların can güvenliğinden sorumlu olduklarını önemle vurgulamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından gözaltına alınan Kafando, Zida ve bakanlara "dokunulmaması" uyarısında bulunulurken, "şartsız ve derhal serbest bırakılmaları" istendi. "Geçiş belgesi ve anayasayı açıkça ihlal eden olay"ın şiddetle kınandığı belirtildi.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da olay, "Burkina Faso'daki siyasi geçiş kurumlarına darbe" olarak nitelendirildi.

CEDEAO/ECOWAS'ın Burkina Faso'nun barışı ve istikrarı elde etmesine yönelik yardım çabalarını Fas'ın desteklediği belirtilen açıklamada, "ülkedeki siyasi geçiş kurumlarına yönelik darbenin şiddetle kınandığı" kaydedildi.

Darbeyi gerçekleştirenlere kurumların normal işleyişine dönmesine izin vermeleri çağrısında bulunulan açıklamada, demokratik, şeffaf ve kapsamlı seçimler aracılığıyla "normale geçişin" başarılı olması için akıl ve diyalog yolunun üstün tutulması istendi.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, kabine toplantısını basarak geçici Devlet Başkanı Kafando, Başbakan Zida ve bakanları gözaltına aldı

Burkina Faso'da, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, başkent Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yakup İshak Zida ve bakanları gözaltına aldı.

Burkina Faso geçici Meclis Başkanı Cherif Sy, bugün öğle saatlerinde Başkanlık Sarayı'na gerçekleştirilen baskında geçici Devlet Başkanı Kafando, Başbakan Albay Yakup İshak Zida ve Bayındırlık Bakanı Rene Bagoro ile Devlet Bakanı Augustin Loada'nın gözaltına alındığını bildirdi.

Sy'nin, geçici Devlet Başkanı Kafando ile diğer hükümet üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmasının ardından halk, Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'daki Kosyam Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na doğru yürüyüşe geçti.

Olayların büyümesini engellemeye çalışan askerler, havaya ateş açarak halkı dağıtmaya çalışıyor.

Öte yandan bazı güvenlik kaynakları baskının, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı içinde yer alan, devrik lider Blaise Compaore yanlıları tarafından yapıldığını açıkladı.

Darbe girişiminin, Michel Kafando liderliğindeki geçiş hükümetinin görevlendirdiği komisyonun, Muhafız Alayı'nın dağıtılmasına yönelik bir kanun teklifinde bulunmasından iki gün sonra gerçekleştiğine işaret eden kaynaklar, şu ana kadar baskını gerçekleştiren askerlerden bir talep gelmediğini kaydetti.

Söz konusu muhafız alayının, 27 yıl yönetimde kalan ve geçen ekimde halk ayaklanması sonucu devrilen Compaore'nin önemli destekçilerinden olduğu belirtiliyor.

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği tasarısı krize neden olmuş, tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmişti. Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı. Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak öngörülen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle sona ermişti.