Dünya’nın en kaliteli incirinin yetiştiği Aydın’da taze incir hasadı başladı. Aydın’ın Buharkent ilçesinde günlük ortalama 80 ton taze incir başta İstanbul, Ankara olmak üzere ülkenin değişik illerine ve çeşitli Avrupa ülkelerine sevk edilmeye başlandı.
Bu yıl incirin ermesine yakın meydana gelen yağışlar dolayısıyla üründe çatlama meydana geldiğini ve incir fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürmediğini belirten Buharkentli incirciler, geçen yıla göre bu yıl incir fiyatlarında ciddi düşüş olduğunu belirttiler. Her gün onlarca ton incirin toplanıp kasalanarak sevkiyatının yapıldığı Buharkent’te bu yıl taze incirin toptan fiyatının 120 kuruş 1l3 1,5 lira arasında değiştiği belirtildi.
İlçedeki incircilerden Naci Eskicioğlu, Aydın’da incirin ilk olarak Buharkent civarında erdiğini ve ilçedeki incir üretimi ve satışının daha çok taze incir olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu yıl incir fiyatları düşük. Son yağan yağış incirde kaliteyi olumsuz etkiledi. Bu nedenle kilos 1.5 TL olan incirin fiyatı 1.2 TL’ye kadar düştü. Önümüzdeki günlerde hava yeniden düzelirse kalite ile fiyatların da artmasını bekliyoruz. Ancak bu yıl genel olarak incir fiyatı düşük” dedi.
İlçede taze olarak toplanan incirlerin başta İstanbul ve Ankara olmak üzere ülkenin çeşitli illerine sevk edildiğini, şoklanan taze incirlerin Avrupa ülkelerine de gönderildiğini belirten Eray Aldağ, “Bu incirleri Türkiye’nin her tarafına, donmuş ve paketlenmiş olarak da yurtdışına Avrupa, Rusya, Almanya gibi ülkelere gönderiyoruz” dedi.
Türkiye’nin yaklaşık 65 bin ton kuru incir üretiminin 40 bin ton civarının yurt dışına 25 ton civarında da iç piyasada tüketildiğini belirten Eray Aldağ, “Yaş incirin yüzde 80’nin iç piyasada yaklaşık yüzde 20’sinin de donmuş olarak paketlenmiş bir şekilde yurt dışına ihraç ediliyor. Ün akşam meydana gelen yağış nedeniyle üründe bozulma meydana geldi. Bu nedenle fiyatlar düşük. İnşallah düzelecek” diye konuştu.
Kalitede yaşanan sıkıntının geçici olduğunu belirten Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, “İncir çok hassas ve nazik bir meyve olduğu için son günlerde yaşanan hava şartları incirin kalitesini olumsuz etkiledi. Ama önümüzdeki günlerde kalitenin düzeleceğini umuyoruz” dedi.