ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - Çorum'da, eşi ve çocuğuyla geçim sıkıntısı çekerken doğan ikiz bebekleriyle birlikte yaşam mücadelesi daha da ağırlaşan Emine Geldi, mikrokredi kullanarak açtığı dikiş atölyesiyle ayaklarının üzerinde durmayı başardı.

AA muhabirine yaşadıklarını anlatan 39 yaşındaki Geldi, eşi ve 7 yaşındaki çocuğuyla zor şartlarda yaşam mücadelesi verirken 2005 yılında ikiz bebekleri olacağını öğrendiğini söyledi.

Eşinin düzenli bir işi olmadığını, kendisinin de o dönemde tekstil fabrikasında çalıştığını anlatan Emine Geldi, "Hiçbir dayanağımız yoktu, geçim sıkıntısı çekiyorduk. İkiz bebeklerimin olacağını öğrendiğimizde, 'ikiz bebeklerine bakamazsın, yuvaya verelim', hatta 'bebeklere bakamazsın, aldır' diyen bile oldu" dedi.

Geldi, ikizleri doğduktan sonra bakacak kimsesi olmadığı için işinden ayrılmak zorunda kaldığını ifade ederek, bununla birlikte yaşam mücadelelerinin daha da zorlaştığını, önceden aldığı iki dikiş makinesiyle komşularının ve tanıdıklarının kıyafetlerini onararak para kazanmaya çalıştığını dile getirdi.

Yaklaşık 4 yıl evde tamiratlar yaparak geçimini sağladığını belirten Emine Geldi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir sermayem yoktu. Malzeme alacak, kumaş alacak param bile yoktu. 2009'da kendi işimi kurmaya karar vererek, kimseye haber vermeden küçük bir işyeri buldum. O dönemde işyerinin sahibi de yardımcı oldu. İlk atölyemi, ilk işyerimi kendim boyayarak, kimseden destek almadan oluşturdum. Dikiş makinelerimi ve ikiz bebeklerimi de yanıma alarak, kurduğum küçük atölyemde çalışmaya başladım. Hem çocuklarıma bakıyor hem de dikiş dikiyordum. Her geçen gün işlerim artmaya başlamıştı, müşterilerim dikişlerimden memnun olunca farklı bir işyerine geçerek işimi büyüttüm."

- "Şu anki durumumu mikrokrediye borçluyum"

İşyerini açtığı dönem zaman zaman zorluklar yaşadığını dile getiren Geldi, "Borçlarım çoğaldı, ödeyemez duruma geldim. Daha sonra mikrokrediyle tanıştım. İlk olarak 500 liralık kredi çektim, daha sonra farklı oranlarda krediler kullanarak işimi büyüttüm. Şu anki durumumu mikrokrediye borçluyum" diye konuştu.

Emine Geldi, işyerini kurmadan önce farklı yardım kuruluşlarından gıda ve giyim gibi yardımların gönderildiğini kaydederek, "Onlarla beslenmemizi sağlıyorduk. İşyerimi açıp para kazanmaya başlayınca, ilk işim yardım kuruluşlarına gidip 'artık ben yardım istemiyorum, kendi ayaklarımın üstünde durabiliyorum' demek oldu" ifadelerini kullandı.

Atölyesinde nevresim takımları diktiğini, kentteki çeşitli ev tekstili mağazalarından aldığı toplu siparişleri yetiştirmeye çalıştığını dile getiren Geldi, ileride daha güzel bir atölyeye sahip olmayı hedeflediğini de aktardı.

Emine Geldi, geçim sıkıntısı çektiği günlerin geride kaldığını, artık güzel ve mutlu bir hayatı olduğunu anlatarak, kendi durumundaki kadınların asla pes etmemelerini ve çalışmalarını da tavsiye etti.