'TEKNOLOJİK GELİŞMELERE AYAK UYDURULMASI GEREK'
Turizm zirvesinde konferans veren Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi Başkanı Michael Frenzel, turizmde gelişim için teknolojik gelişmelere ayak uydurulması gerektiğini söyledi. Dünya turizm sektöründe yılda yüzde 4 civarında bir büyüme olduğunu aktaran Frenzel, "277 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. 1950'li yıllarda 25 milyon insan seyahat ederken, geçen yıl 1 milyarı geçti bu rakam. Turizm, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasına yüzde 12 katkı sağlıyor. 2 milyondan fazla kişi turizm endüstrisinde çalışıyor" dedi.
'DİJİTAL PLATFORM KURULMALI'
Katılımcılara önerilerde de bulunan Frenzel şöyle devam etti:
"Turizm açısından gelişen 3 trend var. Bunlar Küresel değişim, dijital değişim ve tecrübeye dayalı ekonomi. Özellikle dijital değişimde, akıllı telefonlar hayatımızı yönetiyor. Bunun bilincinde olmak çok önemli. Ürünlerinizi kişiye özel hale getirmeniz gerek. Örneğin, radyonun 50 milyon müşteriye ulaşması 38 yılı aştı, televizyonun 12 yılını aldı. Tweet, Google Plus kullanılmaya başladıktan 6 ay sonra 50 milyona ulaştı. Teknolojik gelişmelerin benimsenme hızı da değişiyor. Bu nedenle pazarlama araçlarınızda bu geleceğin teknolojilerini kullanmanız ve gelişmeleri takip etmeniz önemli. Gelişen teknolojiye ayak uydurmalıyız. Dünyada turizmle ilgili dijital platform kurulmalı. Turizm alanları, müze giriş bilgileri sunulmalı. Aplikasyonlar dünyasındayız. Bu da müşteri davranışlarını değiştiriyor. İnsanlar ve ürünler artık daha çeşitli hale geldi. Sizin ürünleriniz ve hedef kitlenizi bilip buna uygun ürün ortaya koymalısınız. Sezonun uzatılabilmesi için bazı faaliyetlere ihtiyaç var. Avrupa'da kışlar sert geçer, burada muhteşem bir şehir var. Mersin'in iklimi de çok uygun. Burada insanlara bir şeyler sunmanız lazım."
ZİRVEDE DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
Turizm zirvesinde Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, 2017 yılına kadar Dünya Kardeş Şehirler Birliği Dönem Başkanı seçildi. Öte yandan Kocamaz, Kerson Vali Yardımcısı Valentina Sichova ile kardeş kent protokolünü imzaladı. Zirvede Kırım Tatar Meclis Başkanı Mustafa Abdulmecit Kırımoğlu'na doğum günü sürprizi yapıldı. Sahneye getirilen Türk ve Kırım bayrak motifli pastanın üstündeki mumları Burhanettin Kocamaz ile birlikte üfleyen Kırımoğlu'nun kaç yaşına girdiği açıklanmadı.

FOTOĞRAFLI