SAMSUN (AA) - Havza ilçesinde kadınlar kuşburnu marmeladı, erişte, salça ve yufkanın yanı sıra turşu yaparak, kışa hazırlanıyor.

Kış hazırlığı yapan Sevnur Şimşek, yaz sonlarında başladıkları hazırlıklara devam ettiklerini söyledi.

Yaz aylarının sonunda kış hazırlıklarına başladıklarını ve kış hazırlıklarını kapsamında tarhana, yufka, turşu ve çeşitli pekmez ve marmelatlar hazırladıklarını belirten Şimşek, "Bu işler biraz yorucu oluyor ama kışın işlerimizi çok kolaylaştırıyor" dedi.

Kış hazırlıkları kapsamında kuşburnu marmeladı ve pancar dalı turşu yapan Şimşek, topladıkları kuşburnuları ilk olarak kaynattıklarını ve daha sonra sıktıklarını anlattı.

Şimşek, "Önceden bu işler zordu. Şimdi Suluova’da Merzifon’da kuşburnu sıkan imalathanelerde kaynattığımız kuşburnuları sıktırıp elekten geçirtiyoruz ve kuşburnuları püre haline getiriyoruz. Sonra ölçek başı 7 kilo kadar şeker katıp yaklaşık 4 saat kadar kaynatıyoruz. Burada dikkat edilecek nokta kuşburnunu sürekli olarak karıştırmak ve dibinin yanmasını engellemek. Yoksa tüm emek boşa gider. Kuşburnu pişince sıcak sıcak kavanozlara koyup kışın tüketiyoruz. Bir kısmını da eşe dosta ve çocuklara gönderiyoruz" dedi.

Kış için lahana, domates, salatalık, biber, fasulye, şeker pancarı dalı ve daha birçok sebzeden turşu hazırladıklarını belirten Şimşek, “Bu sebzelerin bazılarını çiğden, bazılarını ise haşlayarak turşu yapıyoruz. Örneğin, domates ve salatalık turşularını çiğden, biber, fasulye, şeker pancarı gibi sebzeleri ise haşlayarak turşu yapıyoruz. Pancar hasadı başlamadan tarladan kestiğimiz şeker pancarı dallarını kaynatıp, sirke, sarımsak ve tuz ile turşumuzu hazırlıyoruz" diye konuştu.

Birkaç gün sonra da şeker pancar hasadı ile birlikte pekmez yapacaklarını söyleyen Şimşek, "Şu an piyasada kuşburnu marmeladının kilosu 12 lira. Kendimiz yaptığımız için maliyet düşük oluyor. Bizleri yorsa da bu şekilde ev ekonomisine katkıda buluyoruz. Ayrıca kendi ellerimiz ile hazırladığımız ürünleri güven içerisinde tüketiyoruz" ifadesinde bulundu.