Bugüne kadar çok sayıda kişinin kanser hastalığından hayatını kaybettiği kamuoyunda ‘Kanserli Kasaba’ olarak bilinen Tuzköy’de kansere neden olan evlerini terk ederek AFAD tarafından yaptırılan evlere taşınan vatandaşlar bu evler için kendilerinden para talep edilmesine yol kapatarak tepki verdi.
Nevşehir’in Gülşehir İlçesine bağlı Tuzköy Mahallesinde kansere neden olan evlerinin yerine yeni konutlar yapılmasına karşı para talep edilmesine yol kapatarak tepki gösteren vatandaşlar yetkililerden yardım istedi. Eylem yapılan yere gelerek vatandaşların sorunlarını dinleyen Gülşehir Kaymakamı Murat Ertekin, “Biz, devlet olarak vatandaşlarımızın her zaman yanındayız” sözleri üzerine vatandaşlar eylem yapmayı bıraktı.
Gülşehir ilçesinde eylem yapan vatandaşlar yolu kapatarak bir süre kararı protesto etti. Eyleme katılanlardan Ahmet Balta, bugün yolu kapattıklarını belirterek “Vatandaş olarak hakkımızı istiyoruz. Buradan uçak kaldırmayacağız. Vatandaş milletin malını gasp etti burada. Burada yapılan evlerin projelerini değiştirdiler. Hastalıktan dolayı kaldırılan köy şimdi hasarlı. Vatandaşı borçlandırma yaparken hasarlı ev yazdırdılar. Bizim evlerimiz hasarlı değildi. Devlet hiçbir evimize hasar tespiti yapmadı. Evlerimizin değerleri bizlere verilmedi. Devlet alacağına karga da vereceğine bülbül mü? Baştan devlet bizlere borçlu. Biz TOKİ’ye ev yaptırmadık biz sağlığımız açısından evlerimizi değiştirdik. Devlet bunu bilsin. Buradan uçak kalkmayacak bu köy bizim bu havalimanı bizim’’ dedi.
Eyleme katılan bir bayan ise, “Biz evlerimizin değerlerini istiyoruz. Biz ne ile para ödeyeceğiz. Onlar bize versin biz de devlete geri ödeyelim” diye konuştu. Bir başka bayan ise “devletin yaptırdığı ev mücevherde bizim evimizi neden çöplük etti. Bizi kanserden mi kurtardı” diye serzenişte bulundu.
Evlerine gelen icraları protesto için toplanan vatandaşların yanına gelen Gülşehir Kaymakamı Murat Ertekin, sorunları dinledi. Kaymakam Ertekin, yaptığı konuşmada “Arkadaşlar hakkınızı makul bir şekilde isterseniz kimse size bir şey demez” dedi. Bunun üzerine eyleme katılan bir genç ise, şunları söyledi: “Sayın Kaymakamım biz burada yol kesip haraç almıyoruz, biz eşkıyalık yapmıyoruz. Biz hakkımızı savunuyoruz. Benim halam kanserden ölmüş, babaannem kanserden ölmüş, dedem kanserden ölmüş benim kanser olmadığım belki ihtimalsiz yani, ben 26 yaşındayım belki bende kanserim” diye karşılık verdi. Kaymakam Ertekin ise hakkınızı biz zaten takip ediyoruz. Bakın siz şimdi şunu yapacaksınız. Ben size yolu gösteriyorum. Pazartesi günü geleceksiniz bize. Buradan bir heyet oluşturacaksınız. Yazılı bir şekilde geleceksiniz. Onun takibini biz yaparız” diye konuştu.
Gülşehir’in Tuzköy mahallesinde Kapadokya Havalimanı önünde eylem yapan vatandaşlar ile görüşen Gülşehir Kaymakamı Murat Ertekin burada vatandaşlar ile uzun süre görüştü. Devlette yazının esas olduğunu belirten Ertekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize sıkıntılarınız neyse ileteceksiniz. Bakın geçtiğimiz ay Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız geldi. Bir sıkıntınız varsa muhatabınız benim dedi. Sayın Bakanımızın talimatı şu idi. Siz başvurunuzu yapın ben takibini yapacağım demişti. Ben burada şimdi Vali Bey’in vekili olarak konuşuyorum. Bu şekilde davranarak bir şey elde edemezsiniz. Pazartesi bize gelin. Makul olanlar ne ise hep birlikte çözüme kavuşturmak için çalışalım. Ben gerekenleri Vali Bey ile görüşeceğim ve ilgili yerlere iletilecektir. Biz devlet olarak teminat bizleriz.’’ Gülşehir Kaymakamı Murat Ertekin’in kendilerine yardımcı olacakları konusunda söz vermesi üzerine toplanan kalabalık olaysız dağıldı.