SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Rıza Zengin, kış aylarında meydana gelen baca yangınları konusunda vatandaşları uyardı.

Zengin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kış aylarının gelmesiyle artan soba ve baca yangınlarının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Konutlarda baca sayısı azalmasına rağmen baca yangınlarının hala meydana gelebildiğini ifade eden Zengin, "Doğalgaz yaygınlaştıkça baca yangını sayılarında azalma olduğu doğrudur ama bu demek değildir ki artık baca yangını meydana gelmiyor. Bir binada herkesin doğalgaz kullanma imkanı olmayabiliyor. Soba kullanan vatandaşlarımıza bu konuda büyük sorumluluklar düşüyor" dedi.

Baca yangınlarının özellikle bakımsızlıktan meydana geldiğini işaret eden Zengin, şunları kaydetti:

"Soba kullanan vatandaşların baca bakımını ve soba temizliğini yılda en az 2 kere yapmaları veya yaptırmaları gerekmektedir. Kış aylarının başlangıcında ve sonunda olmak üzere bu bakımları yaptırmakta fayda var. İnsan hayatı çok önemli. Bu yüzden maddi durumu olmadığı için baca bakımlarını yaptıramayan vatandaşlarımıza elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Baca temizliği yaptıramayanlar, muhtarlık kanalıyla bize başvururlarsa kendilerine yardımcı olacağız."

Kış aylarında baca yangınlarında karbonmonoksit zehirlenmeleri en sık rastlanan vakalardan olduğuna dikkat çeken Zengin, "Ne yazık ki ölümle bile sonuçlanabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için sobanın bulunduğu odada yatmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer soba ile aynı odada yatacaksanız, sobanın tamamen söndüğünden emin olarak uyumanızı öneririm. Ayrıca bacaların geçtiği duvarlarda baca deliği varsa ve kullanmıyorsanız burayı gazete, kağıt parçalarıyla değil, alçı ile kapatmanız iyi olacaktır" diye konuştu.