Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar, Avrupa ülkeleri eli ABD ve Kanada’ya yapılan vize başvurularının red edilmesine sebep olabiliyor. Özellikle nefret suçları işleyen kişilerin vize başvuruları kabul edilmezken, bundan dolayı uzun süreli giriş yasağı konulabiliyor. Suçun niteliğine göre hapis cezası ve sınır dışı edilme riski de bulunuyor. Türkler ise bu anlamda en riskli gruplar arasında yer alıyor. Türkiye’de çok olağan karşılanabilen bazı sosyal medya paylaşımların gelişmiş ülkelerde nefret suçu kapsamına girdiğini belirten Londra merkezli Garth Coates Hukuk Bürosundan Tamer Ulay, “Nefret suçu işlemiş olmak için, fiziksel bir saldırı olması gerekmiyor. Sözlü tacizler ve sosyal medya paylaşımları da nefret suçunun oluşmasına neden olabilir. Örneğin bir etnik ve inanç grubunu aşağılamak amacıyla söylenen ifadeler, azınlıkları hedefleyen “itaat edin ya da terk edin” gibi yazılar ve önyargıyla motive edilmiş sosyal paylaşımlar da suç teşkil eder. Engelliler ve kadınlara karşı aşağılayıcı ifadeler kullanmak da suçtur" dedi.

Vize başvurusunda bulunan kişinin suçu işlediğinin ispat edilmesi durumunda başvurusunun red edilebileceğini ifade eden Ulay, "Vizesi onaylanmışsa, iptal edilir. Suç ciddi ise ve kesin delillerle ispatlanırsa, yargılanabilir ve cezaya çarptırılabilir, sınır dışı edilebilir. Bir çok ülke, nefret suçu işlediği ispat edilemese bile, nefret suçunda şüpheli olan kişilerin ülkeye girişine yasak da getirebilmektedir. Suçun ispatı bir çok şekilde olabilir. Güvenilir şahitlerin yanı sıra, suç isnat edilen kişinin sosyal medyada yaptığı suç teşkil eden paylaşımlar da aleyhine kullanılabilir. Bu nedenle, sosyal medyada yapılan paylaşımlarda nefret söylemi olmadığına dikkat edilmesi, ileriki yıllarda karşılaşılması olası sonuçları önleyebilir” diye konuştu.

Garth Coates Hukuk Bürosunun Kurucusu Garth Coates ise nefret söylemlerinin sadece İngiltere'de değil, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde suç sayıldığını söyledi. Coates bu tür suçlar işleyenlerin İngiltere’de vatandaşlıktan çıkarılmaları ve sınır dışı edilmelerinin söz konusu olduğunu kaydetti.

NE YAPMALI?

¥ Evrensel hukuk sistemi olan ülkelerde bunun suç teşkil ettiği unutulmamalıdır
¥ İnsanları bulundukları sosyal statüden dolayı ön yargılı davranışlardan uzak durulmalıdır.
¥ Facebook, Twitter gibi hesaplardan bir sosyal gruba, etnik yapıya ya da inanç grubuna hakaret edenlere izin verilmemeli, bu paylaşımlar desteklenmemelidir.
¥ Nefret suçu işlediği açıkça belli olan kişilerin yaptıkları vize başvurularının onaylanmaması için bunlar ilgili konsolosluklara rapor edilmelidir.