Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN'da 6 ayda bin 20 kişiye biyokaçakçılığı önlemek amacıyla eğitim verildi. Orman ve Su işleri 11'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Samsun Şube Müdürü Murat Demir, biyokacakçılığın önüne geçmek için özellikle kırsal bölgelerde yaşayan halkı bilinçlendirdiklerini söyledi.
Orman ve Su işleri 11'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Samsun Şube Müdürü Murat Demir, Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından yürütülen 'Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi' kapsamında Samsun kent genelinde eğitim çalışmaları düzenlendiğini söyledi. Vatandaşlara verilen eğitim çalışmalarına 6 ay önce başladıklarını dile getiren Demir, "Eğitim çalışmalarında özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza ağırlık verdik. Muhtarlar ve azalara, köyde yaşayan vatandaşlarımıza biyokaçakçılığın önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenleri anlattık. Çalışmalarımızda amaç vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenip duyarlılık kazanmalarını sağlamak. Proje kapsamında 6 ayda bin 20 kişiye biyokaçakçılıkla ilgili eğitim verildi" dedi.
Orman ve Su işleri 11'inci Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürü Murat Demir, Türkiye’nin sahip olduğu kaynak değerleriyle yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi, malzeme deposu olma özelliğine sahip olduğunu belirterek "Biyolojik çeşitliliğimiz, bilimsel araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici bir hal almaktadır. Ülkemize gelen yabancıların doğadan topladıkları bitki veya hayvanlara ait parçaları beraberinde yurt dışına çıkararak bu canlıları doğal kaynaklardan ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik faydalar elde etmekte ve ülkemiz bu faydalardan yararlanamamaktadır. Dolayısıyla kendi kaynaklarımız üzerindeki haklarımız başka ülkelere, kişilere ve firmalara geçmektedir. Sonuç olarak doğamızdan eksilen her canlı gelecek kuşakları ülkemizin biyolojik zenginliğinden mahrum bırakmakta böylece ülke refahını ve kalkınmasını sekteye uğratmaktadır" diye konuştu.
Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan kişilerin biyokaçakçılık anlamında şüpheli şahıslar görmesi durumunda yetkilere bilgi vermelerini isteyen Demir, "Yerel halk ve doğa severler bu tür şüpheli şahıslar gördüğünde bireysel olarak kesinlikle irtibata geçmemelidirler. Şahıslarla konuşmak hareketlerinden rahatsızlığı dile getirmek kaçakçıların görevliler gelmeden kaçmasına neden olabilir. Kaçakçılara ceza kesilebilmesi için kanıta ihtiyaç vardır. Şahısların suçu işlerken fotoğraflanması araçları var ise plakasının alınıp, vakit kaybetmeden jandarma ihbar hattına veya kurumumuza haber vermeleri gerekmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI