Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla, insan sağlığını hiçe sayan gıda sahtecilerine göz açtırılmayacak. İdari para cezasının yanı sıra, sahteciliğin tekrarlanması halinde hapis cezasını öngören taslak düzenleme hazırlandı. Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre, Meclis'e sunulması planlanan taslakla gıda sahtecilerine 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanması öngörülüyor.



İKİNCİ İHLALDE HAPİS

Gıda ürünlerinde hile yaptığı tespit edilen işletmelere bugüne kadar yalnızca idari para cezası uygulanıyordu. Yapılan yeni çalışmayla gıda ürünlerinde hile yaptığı tespit edilen kişi ve işletmelere ilk tespitte idari para cezası uygulanması ancak bu durumu ikinci kez tekrarladığının anlaşılması halinde ise hapis cezası uygulanması öngörülüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir taraftan gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmaları internet sitesi üzerinden deşifre ederken, diğer taraftan da bu firmalara yönelik idari para cezası uygulamasını sürdürüyor. Bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla 620 bin 712 adet denetim yapıldı. 9 bin 741 adet idari para cezası uygulandı, 70 işyeri için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Toplam idari para cezası tutarı ise 52 milyon 147 bin lira olarak gerçekleşti.

YILLIK GIDA KONTROL PLANI

81 İl Müdürlüğü'nün kendi bünyesinde yürüttüğü rutin denetim ve kontrollere ek olarak bakanlıkça, merkezi ve bütüncül bir yaklaşımla, gıda zincirinin tüm aşamalarında, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla Yıllık Gıda Kontrol Planı da hazırlanıyor.

ENFLASYON SEPETİNDE GIDANIN PAYI DÜŞECEK

Enflasyon sepetindeki gıda ağırlığının yüzde 24 olmasının matematiğe aykırı olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Meksika'da bu oranın yüzde 17-18 olduğunu söyledi. Enflasyonun 0.5 puan inmesinin faizi de düşüreceğine değinen Zeybekci, "Enflasyon sepetinde gıda oranı yüzde 20'ye düşürülecek" dedi.



Sabah