Tophane meydanında 5 katlı bir apartmanın altında bulunan tarihi mezar ziyaretçilerini bekliyor. Bursalı Takkeci Sinan Hoca'nın kabri 5 katlı apartmanın altında kaldı. Osmanlı zamanında talebe yetiştiren ve kendisine ait 30 tane gayri menkulü vakfederek Tophane'de mektep yaptırarak burada yıllarca talebe yetiştiren Takkeci Sinan Hoca'nın 1800'lü yıllarda yaşadığı tahmin ediliyor. Yaptırdığı mektep 1903 yılına kadar talebe yetiştirdi. 1903 yılında zamanın valisi Reşit Mümtaz Paşa tarafından Tophane meydanını genişletmek için yıkılan mektebin kalan kısmı ise 1920 yılında ev yapılmak üzere satıldı. Takkeci Sinan Hoca'nın kendi yaptırdığı mektebin bahçesinde bulunan aile mezarlığı ise bu genişletme çalışmaları çerçevesinde talan edildi.

Evi belediyeden alan vatandaş, Takkeci Sinan Hoca'nın kabrini yıkmayarak yaptığı 5 katlı apartmanı kabre zarar vermeyecek şekilde inşa etti. Takkeci Sinan Hoca'nın kabri Tophane meydanında bulunan 5 katlı bir apartmanın zemin katında ziyaretçilerini bekliyor.

Bursalı tarihçi Erhan Yıldızalp, 'Takkeci Sinan Hoca, kendi mal varlığından 30 tane gayri menkulü vakfederek Tophane meydanı önünde mektep yaptırmıştır. Ne zaman yapıldığı bilinmeyen mektebin 1845 yılında tamir edildiği bilinmektedir. Bu mektep 1902 yılında faaliyette iken 1903 yılında devrin valisi tarafından Tophane meydanını genişletmek için yıktırıldı. Meydanda kalan kısım ise ev yapılmak üzere 1920 yılında belediye tarafından satıldı. Bu zat vakfettiği mal varlığının geliri ile mektebin ihtiyaçlarını karşılıyor. Vefat ettiğinde de yaptırdığı mektebin haziresine defnedildi. Lami Çelebi'nin dedesi Yeşil Camii'nin müzehhibi Nakkaş Ali'nin kabri de Osmangazi Mahallesi Satı Caddesi'nde bir evin altında bulunuyor' dedi.

Kaynak: Sabah