Enver ALAS/İSTANBUL ,() Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin sınır ve sahil güvenlik ekiplerinin katılımıyla yapılan Black Sea Hawk 2015 Tatbikatı, Şile açıklarında başladı.

TERÖRİST BOTLAR ASKERİ GEMİLERE SALDIRDI
Ülkeler arasındaki iş birliği ve birlikte hareket imkan ve kabiliyetlerinin denenmesini amaçlayan tatbikata katılan Türk ve yabancı gemiler Sarıyer'deki Sahil Güvenlik Komutanlığı iskelesinden saat 09.30 sıralarında Karadeniz'e açıldı. Boğaz geçişi sırasında gerçekleşen tatbikatın ilk ayağında terörist botları, askeri gemilere taciz ateşinde bulundu. Asimetrik tehdit olarak adlandırılan saldırıda gemi personeli önce telsiz ile uyardı. Bunun sonuçsuz kalması üzerine terörist botlar tazyikli suyla püskürtülmeye çalışıldı.

TERÖRİST FAALİYET YÜRÜTEN BİR GEMİYE YÖNELİK OPERASYON
Öte yandan tatbikata katılan gemilerin terörist faaliyet yürüten bir gemiye yönelik operasyonu da başarıyla tamamlandı.
Patlayıcı madde sevkiyatı yaptığı belirtilen bir gemiye sahil güvenlik ekiplerinin tatbikat gereği müdahalesi dikkat çeken görüntüler oluşturdu.

TÜRKİYE EVSAHİPLİĞİ YAPIYOR
Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ev sahipliğinde Türkiye'de yapılan tatbikata Türkiye'den 2 Sahil Güvenlik Korveti, 4 Sahil Güvenli Botu, 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 3 Sahil Güvenlik Helikopteri, 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi ile 2 Sahil Güvenlik Emniyet Timi katılıyor. Misafir ülkelerden Rusya 1 açık deniz karakol gemisi, Bulgaristan 1 sınır muhafaza botu ve Romanya da 1 açık deniz karakol gemisiyle tatbikata katılıyor.

TATBİKAT İLE BARIŞ VE İSTİKRARIN KORUNMASI AMAÇLANDI
Tatbikat kapsamında dün yapılan açılış töreninde tatbikatın bölge ülkeleri sahil sınır güvenlik teşkilatları için önemli bir yer tuttuğu belirtilerek asıl amacın bölge ülkeleri arasında karşılıklı güven ve dostluğun geliştirilerek Karadeniz'de barış ve istikrarın korunması olduğu açıklanmıştı.

 (FOTOĞRAF)