Adana Valisi Mustafa Büyük, Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) belki de dünyaya örnek olacak sanayileşme ve kalkınma modeli olduğunu söyledi.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) her ay düzenlenen toplantısı, bu ay Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin ev sahipliğinde Adana’daki bir otelde düzenlendi.
Toplantıda konuşan Adana Valisi Mustafa Büyük, Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) belki de dünyaya örnek olacak sanayileşme ve kalkınma modeli olduğunu söyledi. OSB’lerin başarılarının her gün arttığına dikkat çeken Vali Büyük, “Yeni OSB’lerin kurulması bunun göstergesi. OSB’ler yerel yönetimlerin hizmetlerinin hemen hemen hepsini yerine getiriyorlar. Hatta belediyelerin görev ve yetki alanı dışına çıkartılması belki de OSB’lerin hızlı geliştirilmesinde etkenlerden birisi oldu. Bu şekilde özel bir model başarılı bir şekilde yürütülüyor. Bunun en güzel örneklerinden birisini biz Adana’da yaşıyoruz. Ülkemiz için gurur duyduğumuz bir OSB uygulamasını burada da gerçekleştiriyorlar. Arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“ADANA SANAYİDE ÖNCÜ BİR KENT”
AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ise “Ecdadımızın bıraktığı ülkeyi bizim ileri götürmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk, bilinenin aksine sadece siyasileri yüklenebilecek bir sorumluluk değil. Bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi için siyasiler başta olmak üzere bürokrasi, kamu görevlileri, özel sektör, sanayiciler ve toplumun her kesiminin çok yoğun ve senkronize bir şekilde çalışması gerekiyor. 1923 yılında Türkiye’de yanlış bilmiyorsam yaklaşık 40 tane sanayi tesisi vardı. Bunun yarıya yakını Adana’daydı. İlk çırçır ve zeytinyağı fabrikası Adana’da kuruldu. Dolayısıyla Adana sanayide öncü bir kent. Bu bilgi bize OSB bölgelerinin ve sanayi bölgelerinde ne kadar geliştirilmesi gerektiğini ifade ediyor” ifadelerini kullandı.
“SANAYİCİLERİN EMRİNDE OLURUZ”
Bir milletvekili olarak Adana OSB’yi kendisi için bir barometre olarak gördüğünü dile getiren Ünüvar, “Zaman zaman meclisteki görüşmelerde bile Bekir Sütçü’yü arayarak ‘geçen yıldan bu yıla ne kadar doğalgaz artışı var, ne kadar elektrik tüketimi artışı var’ diye o sanayideki barometreyi takip edebiliyorum. Ama rakamlara baktığın zaman 2007’de yaklaşık 20 bin işçi çalışırken bugün 34 bin işçi çalışıyor ve gelişiyor. Bizden ne talep ettilerse biz; ‘sanayicilerin emrinde oluruz’ dedik. Biliyoruz ki sanayiciler kazandıkları paralarla evine helal ekmek götürüyorlar. Sadece kendi evlerine değil, evlerine götürdüklerinin daha fazlasını da Adana’da ve çevre illerden gelen fakir fukara veya geçim derdine düşmüş insanların evine ekmek götürmesini sağlıyorlar. Dolayısıyla bizler gerek sanayiciler, gerekse siyasiler olarak adeta iyilik ve helal kazanç köprüsü kurmuş oluyoruz. O halde bu köprüyü hep beraber daha güçlü bir şekilde büyütmemiz gerekiyor. Ben inanıyorum ki Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanayicilerimiz, bu iyilik köprülerini her birisi kendi şehirlerinde ve ülkemizin her bir köşesine yayma gayreti içerisindeler” şeklinde konuştu.
“ÖZVERİ İLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, ekonomik özgürlüğü olmayan insanın bireysel özgürlüğünün de olmayacağını kaydederek, “Bu anlamda siz sanayicilerin üretime, büyümeye ve istihdama olan katkılarınız gerçekten çok saygı değer. Biz de siyasetçiler olarak iktidarıyla muhalefetiyle, daha çok istihdam, üretim, teknoloji ve çağdaş bir ülkeyi yakalamak için gerekli olan yasaları çıkartma konusunda üzerimize ne düşüyorsa özveri ile çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
“TÜRK SANAYİCİSİNİN BAŞARI PERFORMANSI DÜŞERSE…”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de OSB’lerin nitelikli insanları barındıran bölgeler olduğunun altını çizerek, “Orayı kuran, tesislerini hayata geçiren sanayiciler, arkasında başarı hikayesi olan insanlar. Ülkemiz ekonomisi açısından da en önemli aktörler. Türkiye bir gün büyük ülke olacaksa ya da Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük bir ekonomi olacaksak, bunu başaracak olanlar Türk sanayicisidir. Türk sanayicisinin başarı performansı düşerse, Türkiye bu hedeflerinden uzaklaşacaktır. Müteşebbis kabiliyeti olan, piyasaları bilen, ürettiğini başka yerlere pazarlayabilenler bizim ekonomimizin lokomotifidir” şeklinde konuştu.
“ADANA BİZİM İDOLÜMÜZDÜ”
OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıpoğlu, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi yönetim kuruluna teşekkür ederek, “Ben Gaziantepliyim. Adana bizim idolümüzdü. Biz Adana’nın yanından geçerken ‘Biz Adana gibi olabilir miyiz’ derdik. Gaziantep olarak biz de bir yerlere geldik. Belki bir ailenin buradan gitmesi ile Adana’da bir duraklama olmuştu. Fakat şuanda çok iyi gidiyor. Bu hızın devam etmesini diliyorum” diye konuştu.
“ADANA OSB, TÜRKİYE’DE İLK 10’A GİRER”
Adana Hacı Sabancı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü ise şuanda 16 bin metre karelik alanda faaliyetlerine devam ettiklerini kaydederek,
“Sektörel çeşitlilik bakımından Adana OSB’miz karma bir OSB olup, yine tekstil ağırlıklıdır. Sektörel dağılımları ve yüzde oranları ile beraber yüzde 17 tekstil ve metal sanayi ve diğerleri olmak üzere karma bir OSB’dir. Üretimde işletme sayımız 407, toplam istihdam 34 bin 280’dir. Adana OSB, Türkiye’deki 290 OSB’nin içinde ilk 10’a girer. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemiz, gerek fiziki yapısı, elektrik tüketimi, ekonomik rakamlarla beraber Türkiye’mizin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayan bir OSB’dir” dedi.