Expo 2016 yönetim kurulu toplantısına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye’nin ilk ve en güzel Expo’su zamanında yetişecek. Havaların ısınmasıyla birlikte üç vardiya şeklinde ağac dikimi yapılacak. 2016 yılında 23 Nisan günü dünya çocukları burada Antalya’da alanda açılışa katılacak. Türkiye kalıcı ve güzel bir esere kavuşmuş olacak” dedi.
“EXPO ZAMANINDA YETİŞMİŞ OLACAK”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Expo 2016 yönetim kurulu toplantısına katılmak üzere geldiği Antalya’da Expo 2016 çalışmalarına ilişkin bir takım bilgiler verdi. Yönetim kurulu toplantısının ardından Expo 2016 şantiye alanında konuşan Eker, bu ayki toplantıyı saha da yaptıklarını söyledi. Bakan Eker, Expo alanının yetişmeyeceğine ilişkin söylemlere cevap niteliğinde alanının planlandığı zamana yetişeceğini belirterek şöyle konuştu:
“Hem alandaki çalışmaları bitki, dikim, nakil işlemlerini gördük. Projenin uygulamaları ve gelişimi ile ilgili ayrıntılı bilgi aldık. Gündemdeki konularımızı yönetimdeki arkadaşlarımızla konuştuk. Uluslararası katılımları değerlendirdik. İnşallah Türkiye’nin ilk ve en güzel Expo’su zamanında yetişmiş olacak. 2016 yılında 23 Nisan günü dünya çocukları burada Antalya’da alanda açılışa katılacak. Türkiye kalıcı ve güzel bir esere kavuşmuş olacak” dedi.
“ÜLKELERLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR”
Expo’ya katılacak ülkelerle ilgili görüşmelerin sürdüğünü de ifade eden Bakan Eker, kesin olarak 26 ülkeyle görüştüklerini ve resmi olarak katılacaklarını söyledi. Kazakistan’da yaptıkları görüşmelerde Nazarbayev’in de katılacaklarını bildirdiğini belirten Eker, “Gelecek ülkelerle ilgili sürekli ülkelerle görüşmeler devam ediyor. Resmiyet kazanan ülkeler var. Kesin olarak şuan için 26 ülke katılacak. Geçen günlerden Cumhurbaşkanımız ile birlikte Kazakistan’daydık. Nazarbayev katılacaklarını söyledi ama henüz bir resmi görüşme olmadı” dedi.
AĞAÇ DİKİM İŞLEMLERİ İÇİN VARDİYA SAYISI ÜÇE ÇIKARILDI
Dış ilişkileri yürütmek üzere bir büyükelçisinin Expo 2016’da görevlendirildiğini de belirten Eker, kışın havaların yağışlı geçmesi nedeniyle ağaç ve bitki dikim işlemlerinin istenilen düzeyde gerçekleşemediğini ancak havaların ısınmasıyla ağaç ve bitki dikim işlemlerinin 3 vardiya halinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Antalya’nın çok güzel bir esere sahip olacağını da belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Havaların düzelmesiyle birlikte 3 vardiya şeklinde ağaç dikimi olacak. Onun talimatını arkadaşlara verdik. Yağışlar kışın fazla olduğu için ağaç dikilecek yerler çok uygun değildi. Havaların düzelmesiyle birlikte bitkilendirme çok hızlı bir şekilde yapılacak. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar malum zaman alıyordu. Alt yapı ve Expo tepesi gibi çalışmalar yapıldı. Gölet yapıldı, kulenin temeli atıldı. Kongre merkezi şekillenmeye başladı. Türkiye’nin en büyük kongre merkezlerinden biri yapılıyor. Raylı sistem çalışmaları sürüyor. Antalya çok güzel bir esere sahip olacak” dedi.
Bakan Eker, açıklamanın ardından daha kışın yıldırım düşmesi sonucu minaresi yıkılan Eski Sanayi sitesindeki Sanayi Camii’ne Cuma namazını kılmak üzere hareket etti.