GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, üreticilere çağrıda bulunarak, piyasaya az miktarda fındık indirmelerini ve emanete ürün vermemelerini istedi.

Yaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015 ürünü fındık hasat döneminin başladığını anımsattı. 

Külleme hastalığı nedeniyle fındık rekoltesinde ciddi kayıpların yaşanacağını, rekolte tahminlerinin bu nedenle herkesi yanıltacağını ifade eden Yaman, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından geçtiğimiz ay içerisinde tahmini fındık rekoltesi 590 bin ton olarak açıklanmıştı. Ancak bu rakamın içerisinde külleme hastalığı ve doğa olayları nedeniyle üründe oluşan hasar miktarları düşülmemiştir. Yaptığımız saha çalışmaları sonucu fındık rekoltesinde ifade ettiğim nedenlerden dolayı yüzde 20'lere varan zarar söz konusu. Yapılan rekolte tahminleri herkesi yanıltacak" diye konuştu.

Kamuoyunda bazı kurumlar tarafından fındık rekoltesinin yüksek gösterilerek alım sezonu öncesi fiyat üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldığını öne süren Yaman, bu durumun kimseye yarar getirmeyeceğini kaydetti.

Yaman, hasat edilen fındığın ağustos ve eylül aylarında yoğun olarak pazara indiğini de vurgulayarak, "Piyasanın ihtiyacının yüzde 50'si bu aylarda pazara inerek satılan veya emanete bırakılan fındıklardan karşılanıyor. Haliyle de fiyat ağustos ve eylül aylarında düşük seviyelerde seyretmekte. Ziraat odaları olarak üreticimize çağrıda bulunuyoruz. Lütfen piyasaya az miktarda fındık indirin ve kesinlikle emanete ürün vermeyin. İhtiyaç dışındaki satılacak veya emanete verilecek her bir fındık fiyatın yükselmesini engelleyecektir. Oysa bu yıl fındık fiyatını üreticinin tavrı belirleyecektir. Üreticimiz ihtiyacı olduğu kadar fındığı pazara indirmeli ve emanete ürün vermemeli. Eğer piyasaya az miktarda fındık inerse ürünleri daha da değerlenecek ve kazanan çiftçimiz olacaktır."