Erol AKKIR / ANTALYA, () - ANTALYA'da Hemofagositik lenfohistiyositozis (HLH) hastası 5 yaşındaki Zöhre Karademir, Almanya'dan gelen ilikle yaşama tutundu.
Konya'da oturan 28 yaşındaki Hüseyin ve 26 yaşındaki Fatma Karademir çiftinin ilk çocukları 5 yaşındaki Zöhre'ye, henüz 2 aylıkken yüksek ateş nedeniyle götürüldüğü Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, bağışıklık sistemini çökerten HLH hastalığı teşhisi konuldu. Sağlığına kavuşabilmesi için ilik nakli olması gereken Zöhre için ailede yapılan taramalarda uygun ilik bulunamadı. Karademir ailesinden 10'dan fazla kişi üzerinde yapılan testlerden sonuç elde edilemedi. Minik Zöhre'ye ise ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı.
ZOR KARAR
Karademir çiftine Zöhre'ye bir kardeş dünyaya getirmesi tavsiyesinde bulunan doktorlar, kardeşinin iliğinin uygun olabileceğini belirtti. Doktorlar, dünyaya gelecek bebeğin hastalıklı doğabileceği uyarısında da bulundu. Tüm riskleri göze alan çift kardeş için onay verdi. Hamileliğin ilerleyen evrelerinde yapılan testlerde, dünyaya gelecek bebeğin sağlıklı, ancak Zöhre ile ilik uyumunun olmadığı belirlendi. Şu an 2.5 yaşındaki minik Şevval'in iliği Zöhre'ye uymadı, ancak ailenin yeni bireyi ve neşesi oldu.
ALMANYA'DAN GELEN MÜJDE
Minik Zöhre, Sağlık Bakanlığı ilik bekleme listesinde beklerken yurt içi ve yurt dışı taramaları devam etti. İlk ilik 2014 yılının Ağustos ayında Brezilya'da bulundu. Fakat bilinmeyen bir problem nedeniyle Zöhre ile uyumlu ilik sahibi bu kişinin, donör olmaktan vazgeçtiği haberi geldi. 2015 yılı Mart ayında ikinci müjdeli haber bu kez Almanya'dan geldi. 24 yaşındaki Alman kadın, donör olacağını bildirdi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Hematoloji Servisi'ne sevki yapılan Zöhre Karademir, ailesiyle birlikte 15 Nisan 2015'de Antalya'ya geldi. Burada tüm tetkikleri yapılan Zöhre'nin, 21 Nisan'da hastaneye yatışı yapıldı. Zöhre'ye, 29 Nisan'da Doç. Dr. Alphan Küpesiz ve ekibi tarafından ilik nakli gerçekleştirildi.
Nakilden 2 ay sonra Zöhre'nin taburcu edildiğini aktaran Doç. Dr. Alphan Küpesiz, "İlk dönemki haftalık kontrolleri 15 günde bir yapmaya başladık. Tüm tahlilleri olumlu, hastamızı steril odada kalması koşuluyla taburcu ettik. Aile kurallara uyuyor" diye konuştu.
ALMAN DONÖRE TEŞEKKÜR
Nakil sonrasında gerekli trombosit için sıkıntı yaşadıklarını söyleyen mobilya ustası Hüseyin Karademir şöyle dedi:
"Trombosit bulmakta sıkıntıya düştüğümüz o günlerde Antalya Kan Bankası gönüllüleri bize sahip çıktı. Onların sayesinde her istendiğinde trombosit bulduk. Kızımı ilik bağışı yaparak hayata bağlayan Alman donöre, doktorlara, hemşirelere ve Antalya Kan Bankası gönüllülerine teşekkür ediyorum." 
FOTOĞRAFLI