TÜRKİYE’nin önde gelen kültür, doğa ve manzara turizmi merkezlerinden Kapadokya’ya gelenler günün ilk ışıklarıyla havalanan balonlarla  bölgeyi gökyüzünden izleyebiliyor.
THK tarafından deneme amaçlı 1996 yılında başlatılan daha sonraki yıllarda da bölgenin önemli bir turizm turu haline gelen sıcak hava balonculuğu, bölgede turizm sektörünün de en önemli alternatif araçlarından biri haline geldi. Sayıları 26’yı bulan sıcak hava balonu firmalarında 180'e yakın balon bulunuyor. Bunlardan her gün yaklaşık 100’ü sabahın ilk ışıklarıyla birlite Kapadokya semalarına yükseliyor. Otellerden sabah erken saatlerde araçlarla alınan tatilci ve turistler, balonların havalandığı Göreme, Çavuşin ve Zelve bölgelerine götürülüyor. Burada ikram edilen kahvaltı ardından ziyaretçiler balonların uçmaya hazırlanma anlarını izliyor. Propan gazı ile şişirilen balonlarda istenilen feet'e kadar çıkılabilmesine rağmen genelde 1000 feet aşılmıyor.
Yaklaşık 45 dakika ile 2 saat arasında değişen balon turu ile yerin metrelerce yükseğinden bölgenin olağanüstü görüntüsünü hayranlıkla izleyen tatilci ve turistler bu anları kamera ve fotoğraf makinaları ile görüntülüyor. Balon turu, Kapadokya’nın derin kanyonları ile gür, bereketli vadilerinde eşsiz ve her daim hatırlanacak nitelikte görüntüler sağlıyor. Ziyaretçilere 'Başka bir gezegen üzerinde keşif yolculuğu yaptığı' hissi veren peribacaları ile kaplı vadilerde balonlar bazen yükseğe çıkarılarak  bulutlara erişilirken, bazen de alçalarak peribacalarına dokunacak gibi seremoni gerçekleştiriliyor.
Kapadokya'daki, sıcak hava balon turları düzenleyen firmalarda yaklaşık 2 bin kişi istihdam ediliyor.

FOTOĞRAFLI