Ferah IŞIK- Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de toplanan bir grup veli, sağlık meslek lisesinde eğitim gören çocuklarının staj yapabilmesi için bir hastanenin kendilerinden öğrenci başına 9 aylık 2 bin 700 lira para istediğini öne sürerek tepki gösterdi. Ödenek olmadığı için paranın staj ücretini karşılamak amacıyla istendiğinin açıklandığını söyleyen veliler; staj yapamayan çocuklarının mesleğe tecrübe eksikliğiyle başladığını dile getirerek, sorunlarının çözülmesini istedi.
Dr. Bekir Sıddık Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin 11'inci sınıflarında eğitim gören öğrencilerin velisi yaklaşık 50 kişi, çocuklarını okulu önünde toplandı. Veliler, stajyer aylık ücreti nedeniyle çocuklarının deneyim kazanacak kurum bulamadığını söyledi. Veliler, çocuklarının staj yapması için Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin stajyer aylığını kendilerinden tahsil etmek istediğini ve 9 ay için kişi başı 2 bin 700 lira istediğini öne sürdü. Çocuklarının deneyim kazanamadığını belirten veliler, staj sorunun çözülmesini istedi. Öğrenci velilerinden Murat Karaağaç, şöyle dedi:
"Stajyerlere 300 TL maaş ödemesi yapılacağından dolayı kurumlar stajyer istemiyor. Çocuklarımız maket üzerinde öğrendikleriyle yarın mesleğe başladıklarında ne denli yararlı olacaklar."
Bir diğer öğrenci velisi Hasan Yağcıoğlu, eğitimde fırsat eşitliğinin ortadan kaldırıldığını söyledi. Bazı özel sağlık meslek liselerinin staj parasını kurumlara yatırdığını ancak, devlet okullarında okuyan öğrencilerin maddi olanaksızlıklar nedeniyle staj yapamadığını söyleyen Yağcıoğlu, "Eğitimde fırsat eşitliği yok. Çocuklarımız bunalıma girdi. Okula gitmek istemiyorlar. Yönetmelikte değişikliğe gidilip, bu sorun giderilmelidir" dedi. Velilerden Hatice Sevim de, şöyle dedi:
"Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çocuklarımızın staj yapması için okul yönetimi anlaşmaya varmış. Hastane yönetimi, stajyerlere ödenek sağlanamayacağını, bu nedenle öğrenci velilerinin öğrenciye staj boyunca ödenecek olan 2 bin 700 TL paranın hesaplarına yatırılmasını istemiş. Benim bu parayı çocuğum staj yapsın diye ödeyecek durumum yok. Birçok öğrenci velisi bu parayı ödeyemez. Bazı çocuklar hastanelerde staj yaparken bizim çocuklarımız sınıflarında güya staj yapıyorlar. Bu adaletsizlik giderilmelidir." 
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmadı.

FOTOĞRAFLI