Ramazan Bayramı öncesi başlattıkları ’çift maaş’ eylemini, işverenle yapılan anlaşmanın ardından sonlandıran Amasra’daki maden işçileri, aradan geçen zaman zarfında anlaşma şartlarının yerine getirilmemesi nedeniyle grevlerine yeniden başladı.
Bartın’ın Amasra ilçesinde madencilik faaliyeti gösteren HEMA Enerji A.Ş. ve şirketin galeri çalışmalarını gerçekleştiren taşeron firma DENFA’da çalışan 400 madenci, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için grev başlattı.
Genel Maden İşçileri Sendikasına (GMİS) bağlı madenciler Temmuz ayında 6 gün iş bırakma eylemi yapmış, sendika ile şirket arasında imzalanan protokol sonrasında eylem bitirilmişti. Aradan geçen iki aylık dönemde işçilere çift asgari ücret ödemesi yapılmaması ve geriye dönük yaklaşık 11 aylık alacaklarını alamamaları üzerine GMİS’in aldığı karar doğrultusunda grev başlattı. İşçiler ayrıca geriye dönük 11 aylık alacakları için sendika avukatına vekalet vererek alacak davası açtı.
GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ KALDI
11 Eylül 2014’te yürürlüğe giren ’6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’ da, (Kömür üretimi yapan iş yerlerinde çalışana çift asgari ücret ödenir) ibaresi (linyit ve taşkömürü çıkarılan madenlerde çalışan işçilere en az 2 asgari ücret ödenmesi) olarak değiştirildi. Ancak TTK ve bazı özel sektör işyerlerinde, 2 asgari ücret taban ücreti olarak kabul görmemesi ve işçilerin sosyal haklarından doğan ek ödemeler de ilave edilerek 2 asgari ücret seviyesinde ödeme yapılmak istenmesi üzerine işveren ile sendika arasında yapılan görüşmeler sonuçsuz kalması üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) konuyu yargıya taşıdı.
KARARLAR UYGULAMAYA KONULMADI
Zonguldak İş Mahkemesi, işçinin lehine karar verdi. Açılan davaların işçiler lehine onanmasına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından HEMA Şirketi ve DENFA şirketine geriye dönük 11 aylık işçi alacaklarının ödenmesi ve çift asgari ücret uygulamasına geçilmesi için talimat verilmesine rağmen şirket henüz bakanlığın kararını uygulamaya koymadı. Yaşanan son gelişmelerin ardından Tarlaağzı köyündeki kuyuda yeniden toplanan yer altı ve yer üstü işçileri idari bina önünde eylemlerine başladı.
Greve başlayan işçilere seslenen GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Bugün burada hep birlikte omuz omuza üretimden gelen gücümüzü kullanma kararımızı hayata geçiriyoruz. Anayasal hak olan grevimiz hepimize hayırlı olsun inşallah grevimiz kısa sürede amacına ulaşır. Bizim taleplerimiz son derece haklı ve meşrudur. Taleplerimiz anayasal düzenlemelerden ve mahkeme kararlarından elde edilmiş haklı taleplerdir. Bizler daha fazla mağdur olmak istemiyoruz. Grev kararı işveren ile işçilerin bağının kopması anlamına gelmez. Yine karşılıklı diyalog içerisinde görüşmeleri sürdürmeye hazırız. Ben genel başkanınız olarak göstermiş olduğunuz birlik beraberlik ve dayanışma için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Grevimiz hayırlı olsun” dedi
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Aslan ise, “Sevgili madenci kardeşlerim Hakkı Aslan olarak ben Toplu Sözleşme görüşmelerini gergin hale getiriyor muşum. İşveren bu nedenle benim Toplu Sözleşme görüşmelerinde yer almamamı istiyor. Ama unuttukları bir şey var bu sendikanın yönetim kurulu ve şube başkanları temsilcisine kadar tek vücut tek yumruktur. Biz görüşmeleri germiyoruz maden işçileri hak ettiği ücreti alıncaya kadar mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.